Проведена планова інспекційна перевірка ДСП «Чорнобильська АЕС»

З 9 по 13 листопада 2015 року інспекційною комісією Держатомрегулювання у складі державних інспекторів Управління безпеки поводження з РАВ була проведена планова інспекційна перевірка ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо виконання робіт в рамках реалізації проекту спорудження нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК) та здійснення діяльності на етапі остаточного закриття та консервації блоків № № 1, 2, 3. У якості експертів до проведення перевірки були залучені представники ДНТЦ ЯРБ.

В ході інспекційної перевірки було перевірено дотримання вимог відповідних дозвільних документів (ліцензій та окремих дозволів), нормативних документів, узгоджених проектних документів. 

За результатами інспекційної перевірки встановлено, що ДСП «ЧАЕС» в цілому забезпечує дотримання вимог безпеки при виконанні робіт в рамках:

- Робочого проекту «Реконструкція головного корпусу ІІ черги ЧАЕС (блоки 3, 4) з підсиленням і герметизацією будівельних конструкцій, що виконують функції огороджуючого контуру  НБК».

Роботи за цим проектом здійснюються в локальній зоні об’єкта «Укриття» та всередині об’єкта «Укриття», у складних радіаційних умовах, що вимагає вжиття додаткових заходів та засобів із забезпечення безпеки персоналу, посиленого радіаційно-дозиметричного контролю, оптимізації рішень з поводження з радіоактивними відходами та радіоактивними матеріалами всередині об’єкта «Укриття», аварійної готовності. Відповідно, ДСП ЧАЕС у місцях проведення робіт забезпечено:  зонування; організацію санітарних шлюзів та санітарних бар’єрів для запобігання розповсюдження радіоактивних речовин; індивідуальний радіаційний контроль персоналу, у тому числі, наявність оперативних прямопоказуючих дозиметрів; заходи з пилопригнічення; постійний контроль потужності експозиційної дози та активності аерозолів безпосередньо у місцях проведення робіт; забезпечення основними та додатковими засобами індивідуального захисту; наявність аварійного запасу; визначення дій персоналу та шляхів евакуації у разі радіаційної аварії; ведення обліку та контролю щодо утворення та переміщення РАВ на усіх етапах виконання робіт; облаштування місць відпочинку персоналу.

Ведуться роботи на нижніх відмітках машзалу та даераторної етажерки блоку № 4 щодо розбирання завалів та демонтажу фрагментів обладнання з метою підготовки до будівництва огороджуючого контуру НБК. Розпочато армування будівельних конструкцій східної частини огороджуючого контуру у локальній зоні об’єкта «Укриття».

- Проекту будівництва НБК «Захисна споруда з технологічними системами життєзабезпечення та необхідною інфраструктурою», а також проектної документації з облаштування споруд та комунікацій ззовні та всередині периметру НБК, будівництва технологічної будівлі та допоміжних об’єктів НБК.

Роботи за цими проектами здійснюються, як у зоні вільного режиму (на платформі монтажу арки), так і у зоні суворого режиму з особливими умовами доступу (біля платформи із сторони об’єкта «Укриття»). При цьому дотримуються заходи щодо постійного радіаційного контролю, організовано процедури доступу у ці зони та між ними, наявний додатковий та аварійний запас засобів індивідуального захисту, що забезпечить захист персоналу у разі виникнення аварійної ситуації чи аварії на майданчику ЧАЕС.

Відбувається монтаж внутрішньої та зовнішньої обшивки НБК, монтаж внутрішніх систем та конструкцій, зокрема, системи основних кранів (СОК), будівництво Технологічної будівлі, інших допоміжних будівель. Для контролю стану конструкцій НБК в ході спорудження здійснюється: моніторинг корозії обшивки арки під дією атмосферних впливів на спеціальному макеті фрагментів обшивки; геодезичний моніторинг осідання та зміщення фундаментів, на яких зараз знаходиться змонтована Арка. За результатами огляду інспекційною комісією, а також аналізу відповідної звітної документації встановлено, що корозія елементів обшивки, у тому числі у місцях їх з’єднань, відсутня; зафіксовані величини осідань та зміщень конструкцій арки значно менше передбачених проектом допустимих значень. 

У частині перевірки діяльності ДСП ЧАЕС на етапі остаточного закриття та консервації блоків № № 1, 2, 3 увагу було приділено організації робіт з демонтажу обладнання та елементів, які розміщені поза зоною консервації, а також подальшому поводженню з демонтованим обладнанням. Основні зауваження стосувалися необхідності дооснащення установки дезактивації у будівлі       БНС-1, 2; дільниці тимчасового складування та фрагментації великогабаритного обладнання з метою локалізації та запобігання розповсюдженню радіоактивного забруднення.

Також перевірено стан робіт на нових об’єктах, призначених для поводження з РАВ, споруджених на майданчику Чорнобильської АЕС: Заводу з переробки рідких РАВ, Установки вилучення твердих РАВ, Заводу з переробки твердих РАВ. На цих об’єктах проведені роботи з переробки партій рідких та твердих радіоактивних відходів, забезпечується безпечне зберігання виготовлених упаковок РАВ, відпрацьовуються методики характеризації та визначення радіонуклідного складу РАВ. Основні зауваження стосувалися необхідності сертифікації пакувальних комплектів для зацементованих рідких РАВ; повноти виконання заходів, передбачених другим етапом введення в експлуатацію Заводу з переробки твердих РАВ.

Державна інспекція ядерного регулювання України

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин