Опалювальний сезон на Чорнобильській АЕС ще не розпочався

Станом на 24 листопада опалювальний сезон на Чорнобильській АЕС не розпочався. Промислово-опалювальна котельня, яка постачає теплоносій на об’єкти промислового майданчика станції, не працює, оскільки у підприємства немає коштів на закупку газу. Температура у приміщеннях станції та на робочих місцях персоналу, незважаючи на досить теплу погоду, яка встановилася останніми днями в Україні, значно нижче встановленої санітарними нормами. Головним інженером (- директором технічним) ДСП ЧАЕС Андрієм Біликом підписане положення  про початок  дренування тепломережі станції з 26 листопада, але саме рішення про початок опалювального сезону відтерміноване з фінансово-економічних причин.  

Як зазначив генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін, ситуація, що склалася на станції з опаленням, має місце протягом, щонайменше, останніх трьох років, але останнім часом набирає критичних обсягів. 

Втім, питання додаткового фінансування не вирішено й досі, внаслідок чого ДСП ЧАЕС не може придбати вкрай необхідні енергоносії. Крім того, внаслідок неурегульованості певних положень українського законодавства, ДСП ЧАЕС має значні борги перед Пенсійним фондом і змушене виплачувати їх з коштів, виділених з держбюджету. Цього року станція сплатила до Пенсійного фонду понад 90 мільйонів гривень. Водночас уся заборгованість наразі складає близько 185 мільйонів гривень.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин