Завершено приймальні випробування за проектом «Створення Центру візуалізації зняття з експлуатації блоків ЧАЕС»

23-25 лютого на майданчику ЧАЕС успішно завершилися приймальні випробування за проектом «Створення Центру візуалізації зняття з експлуатації блоків ЧАЕС» (ЦВЗЕ). У випробуваннях, крім фахівців ДСП ЧАЕС, взяли участь керівник проекту та головний інженер проекту Інституту енергетичних технологій (ІFE) Норвегії.

В рамках проекту в грудні 2015 року ЧАЕС отримала комп'ютерне та дозиметричне обладнання. Крім стандартного програмного забезпечення, що поставляється до персональних комп'ютерів, фахівцями ІFE було розроблено спеціалізоване програмне забезпечення для розробки сценаріїв і візуалізації робіт зі зняття з експлуатації. Загальний обсяг поставки склав 1,5 млн. гривень.

Дане обладнання і програмне забезпечення буде використовуватися для впровадження сучасних технологій тривимірного моделювання і візуалізації процесу зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, дозволить виконувати планування і навчання персоналу, планування і контроль доз опромінення, візуалізацію радіаційних сценаріїв для виконання різних завдань. Використання центрів візуалізації – один з передових напрямків, що дозволяє знижувати дози опромінення персоналу атомних електростанцій і підвищує безпеку робіт.

Представники ІFE провели навчання персоналу ЧАЕС, який буде задіяний в роботі ЦВЗЕ, з використання розробленого програмного забезпечення, і презентували можливості центру керівникам основних цехів і підрозділів Чорнобильської АЕС.

25 лютого відбулась заключна нарада за проектом, який був реалізований в рамках підписаної 30 листопада 2012 року угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. Фінансування проекту здійснював Уряд Норвегії через Міністерство закордонних справ, підрядником виконання робіт виступав Інститут енергетичних технологій (IFE) Норвегії. В рамках наради були обговорені можливості подальшого співробітництва ЧАЕС та ІFE в рамках вищевказаної Міжурядової Угоди.

 

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин