Візит міністра навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Барбари Хендрікс на ЧАЕС

21 березня Чорнобильську АЕС з ознайомчим візитом відвідала делегація на чолі з міністром навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини пані Барбарою Хендрікс.

В рамках спільного візиту за участю в.о. міністра екології і природних ресурсів України Ганни Вронської, голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука, голови ДІЯРУ Сергія Божко були обговорені питання ядерної безпеки та ефективного виконання завдань Великої Сімки ( «G7»), стосовно переводу об’єктів ЧАЕС в безпечний стан.

Нагадаємо, що в 2014 році саме пані Хендрікс озвучила необхідність за допомогою Німеччини знайти 615 млн євро, яких бракувало для завершення будівництва нового безпечного конфайнмента над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС. Тоді вона сказала: «Огородження залишків аварійного реактора в Чорнобилі від решти світу є справою честі країн "Великої Сімки" (G7)». Згодом, у 2015 році уряд ФРН вніс до Чорнобильського Фонду «Укриття» 90 млн євро.

Пані Хендрікс та супроводжуючі її особи поклали квіти до меморіалу героям-ліквідаторам, ознайомились з ходом робіт на майданчику будівництва проміжного сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу, відвідали зону монтажу нового безпечного конфайнмента, де мали можливість безпосередньо переконатися в масштабі робіт, що виконуються, та отримати інформацію щодо реалізації проекту НБК. 

Перший заступник генерального директора Валерій Сейда надав гостям інформацію щодо робіт, що виконуються за міжнародними проектами, про реалізацію програми виведення ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також про майбутні роботи та перспективи підприємства.

«Процес будівництва об’єктів екологічної безпеки на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС відбувається в плановому режимі. Крім того, сьогодні ми працюємо над майбутнім розвитку Зони відчуження в цілому. Ми беремо на себе зобов’язання з підвищення ефективності використання існуючої інфраструктури та її розвитку, а також створимо всі необхідні умови для проведення масштабних наукових досліджень та залучення джерел альтернативної енергетики», - повідомив гостям голова ДАЗВ Віталій Петрук.

В ході зустрічі міністр екології Німеччини відзначила, що вона задоволена ходом будівництв всіх об’єктів на Чорнобильській АЕС, і вона бачить перспективу в подальшій співпраці з Україною. «Ми стоїмо пліч-о-пліч з народом України у вирішенні проблем, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії, роблячи висновки з найбільшої в історії атомної енергетики катастрофи», - написала пані Хендрікс в книзі гостей.

Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...
Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...
Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...
Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...
Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...
Візит міністра навколишнього середовища, охорони п...

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин