Прес-тур на Чорнобильську АЕС для українських та іноземних журналістів

23 березня 2016 року за ініціативою ЄБРР відбувся прес-тур на Чорнобильську АЕС для українських та іноземних журналістів. Головною метою відвідування було ознайомлення з станом реалізації на майданчику ЧАЕС міжнародних проектів та висвітлення прогресу проекту будівництва Нового безпечного конфайнмента (НБК) в контексті підготовки до 30-х роковин Чорнобильської аварії.

В рамках візиту журналісти мали нагоду безпосередньо побачити, які роботи виконуються на майданчиках, поспілкуватися з керівництвом та інженерно-технічним персоналом ДСП ЧАЕС та підрядника – спільного підприємства «Новарка», отримати відповіді на питання та провести фото- відео зйомку на будівельному майданчику сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), побувати на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів, відвідати оглядовий павільйон об’єкту «Укриття» та зону монтажу нового безпечного конфайнмента. 

В ході візиту відбулась прес-конференція, в якій взяв участь директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак, голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін, представник підрядника - директор проекту «Новарка» Ніколя Кай, керівники Груп управління проектами Тім Рі та Оскар МакНіл. Представники ЗМІ змогли отримати компетентні відповіді на питання, що стосуються майбутнього майданчика ЧАЕС та зони відчуження, стану та перспектив реалізації міжнародних проектів. Зокрема, Ігор Грамоткін повідомив, що після завершення другого етапу – насування НБК на 4-й енергоблок - розпочнеться третій етап: демонтаж нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» та вилучення з нього паливовмісних мас. «Дані роботи – це зобов’язання України та на даний момент ми розробляємо концептуальний проект по виконанню цих робіт», - додав директор. 

У свою чергу, керівник ДАЗВ Віталій Петрук запевнив журналістів, що всі проекти реалізуються згідно з графіком та будуть завершені у встановлені терміни.

Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року
Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року
Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року
Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року
Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року
Прес-тур на майданчик ЧАЕС, 23 березня 2016 року

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин