26 квітня підписано Третю Поправку до Грантової угоди між ЄБРР, Урядом України і Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС» щодо дофінансування робіт із завершення будівництва СВЯП-2

26 квітня 2016 року, на Чорнобильській АЕС відбулося засідання Асамблеї Донорів Рахунку Ядерної Безпеки. У присутності Президента України Петра Порошенка, Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, директор державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін та президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті підписали Третю Поправку до Грантової угоди між ЄБРР, Урядом України і Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС» в якості одержувача.

Підписання документа забезпечить дофінансування робіт із завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2) з рахунку ядерної безпеки.

Президент Петро Порошенко подякував представникам країн-донорів за допомогу в подоланні наслідків трагедії.

«Ми вдячні міжнародному співтовариству, особливо ЄБРР, Японії як країні, що головує в G7, США та іншим країнам«Великої Сімки», а також ЄС за їх цінну і своєчасну допомогу. Це є важливим проявом солідарності з Україною, який вселяє впевненість, що разом ми подолаємо наслідки Чорнобильської аварії. Ми хочемо змінити парадигму і реалізувати новий підхід до управління Чорнобильською зоною. Це правильна інвестиція в правильну справу - перетворення нашого світу в більш безпечне місце. Ми віримо, що колись в майбутньому ця зона стане відомою не тільки через трагедію, але і завдяки інноваціям, зробленим тут», - підкреслив Глава держави. Він також зазначив, що Україна високо цінує проекти міжнародної допомоги, підтримку вироблення електроенергії і реалізовані соціальні та науково-дослідні проекти.

Для довідки. Україна залучає донорську допомогу для реалізації "чорнобильських" проектів з 1993 року. Одним з ключових партнерів нашої країни в цій сфері є ЄБРР. У сформований Рахунок ядерної безпеки, що знаходиться під управлінням ЄБРР, вкладають кошти Бельгія, Канада, Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Росія, Швеція, Швейцарія, Великобританія, Україна і Сполучені Штати Америки.

25 квітня в ході брифінгу в Києві президент ЄБРР пан Сума Чакрабарті і Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні пан Шигекі Сумі, країни «Великої сімки» спільно з одним з основних кредиторів України Європейським банком реконструкції та розвитку, а також іншими донорами висловили готовність виділити Україні близько 85 млн євро на завершення проекту будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива "сухого типу". При цьому Чакрабарті підкреслив, що загальний внесок ЄБРР в «чорнобильські» проекти, зроблений за весь час співпраці, складе близько 750 млн євро. Введення в експлуатацію СВЯП-2 заплановано на кінець 2017 року.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин