На проммайданчику ДСП ЧАЕС продовжується створення інфраструктури по поводженню з радіоактивними відходами

На сьогоднішній день на Чорнобильській АЕС  накопичено близько 20 000 кубометрів рідких радіоактивних відходів (далі РРВ), які зберігаються у ємностях двох існуючих сховищ. 

Схема поводження з РАВ, що зараз існує на ДСП ЧАЕС, передбачає переробку накопичених РРВ на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), який знаходиться на етапі завершення будівництва.

За попередніми розрахунками визначено, що на переробку всіх накопичених РРВ на ЗПРРВ знадобиться приблизно 29 років, при цьому очікувана кількість отриманих упаковок РАВ складе більше 303 тисяч, з яких більша частина буде отримана від переробки кубового залишку (далі КЗ). Упаковки з РАВ підлягають захороненню у спеціально обладнаному приповерхневому сховищі твердих радіоактивних відходів (далі СОПСТРВ), яке розраховано на прийом упаковок РАВ від ЗПРРВ у кількості лише близько 70 тисяч. Така ситуація з браком вільних обсягів у сховищі для захоронення РАВ вимагає пошуку шляхів зменшення обсягів кінцевого продукту ЗПРРВ і одним з найефективніших заходів може бути зменшення обсягів існуючих РРВ, що підлягають переробці на ЗПРРВ. 

Окрім вказаних проблем, ЧАЕС також знаходиться в пошуку економічно виправданих сучасних методів поводження з радіоактивно забрудненими водами, значні обсяги яких щорічно поповнюються.

Зазначені проблеми з переробкою радіоактивно забруднених вод та необхідністю мінімізації РРВ, що зберігаються на проммайданчику ЧАЕС, може вирішити застосування альтернативних технологій переробки рідких радіоактивних відходів.

У 2017 році відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» ДСП ЧАЕС оголосила про закупівлю науково-дослідної і дослідно-конструкторської роботи на тему «Створення пілотної установки та проведення випробувань маловідходної технології переробки РРВ на кубовому залишку та радіоактивно забруднених водах ДСП ЧАЕС». На  відкриті торги надійшло чотири тендерні пропозиції від LLC Meridican, ТОВ НВП «Ексорб«, ТОВ «ВЕЛЕРО ЛІМІТЕД», ПАТ «Електропівденьмонтаж-10». За результатами системи електронного аукціону було визначено переможця за основним критерієм оцінки пропозицій конкурсних торгів — найнижчою ціною — ТОВ «ВЕЛЕРО ЛІМІТЕД».

У серпні 2017 року з ТОВ «ВЕЛЕРО ЛІМІТЕД» було укладено договір на виконання зазначеної роботи. Слід зазначити, що дана робота буде вважатися  виконаною у разі отримання очікуваних результатів, у тому числі — досягнення критеріїв прийнятності очищення радіоактивних відходів, критеріїв прийнятності вторинних радіоактивних відходів для цементування, критеріїв звільнення очищених продуктів від контролю регулюючих органів до показників, передбачених «Вихідними вимогами...» до даної роботи.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин