Негативні прогнози щодо наслідків виведення з експлуатації водойми-охолоджувача ЧАЕС не підтверджуються

Підведено підсумки семінару «Водойма-охолоджувач Чорнобильської АЕС на стадії виведення із експлуатації: екосистемні та радіаційні дослідження», який проходив 12-13 жовтня на базі Інституту гідробіології Національної академії наук України.

У семінарі взяли участь представники ЧАЕС, МАГАТЕ, а також Університету Фукусіма (Інститут радіоактивності оточуючого середовища, Японія) і Університету Цукуба (Центр досліджень в області оточуючого  середовища і динаміки ізотопів, Японія) та інших організацій, причетних до реалізації проекту зняття з експлуатації ставка-охолоджувача ЧАЕС.

Мета проведення семінару — аналіз сучасного стану водойми-охолоджувача ЧАЕС по відношенню до прогнозів, які робилися на етапі розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту зняття ставка з експлуатації. 

У ході семінару його учасники представили доповіді та обмінялися думками щодо результатів робіт з радіаційно-екологічного моніторингу виведення з експлуатації водойми-охолоджувача ЧАЕС, а також  порівняння прогнозованих і реальних рівнів потужностей доз зовнішнього опромінення на осушених ділянках водоймища, динаміки якості водного середовища та радіонуклідного забруднення компонентів його екосистеми, динаміки фізико-хімічних форм і розподілу радіонуклідів в донних відкладеннях ставка після їх осушення. Крім того, було розглянуто низку питань щодо змін гідро-біологічного стану ставка. 

За результатами доповідей відзначено, що радіаційно-екологічний моніторинг при знятті з експлуатації водойми-охолоджувача ЧАЕС виконується згідно із затвердженою у проектній документації Програмою моніторингу. 

Було відзначено, що при розробці ТЕО була закладена зайва консервативність оцінок, відтак за результатами спостережень при виведенні з експлуатації водойми-охолоджувача більша частина оцінок і прогнозів не підтверджується або підтверджується частково. Також за результатами моніторингу  при осушенні території водойми-охолоджувача відсутні погіршення радіаційного та санітарно-екологічного стану на прилеглих територіях. Роботи із радіаційно-екологічного моніторингу будуть продовжуватись і в майбутньому.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин