Візит членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на Чорнобильську АЕС

19 лютого промисловий майданчик Чорнобильської АЕС відвідали члени Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На меті візиту народних депутатів України було ознайомлення із станом реалізації міжнародних проектів, які реалізуються на станції та ходом робіт щодо зняття ЧАЕС з експлуатації. 

Ознайомлення з майданчиком ДСП ЧАЕС почалося з відвідування макетної зали, де генеральний директор станції Ігор Грамоткін розповів про особливості даної території та стан об'єктів, що на ній розташовані, у поточний час. Далі гості побували на оглядовому майданчику об'єкта «Укриття», у зоні монтажу Арки (НБК), на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів та промисловому комплексі з переробки твердих РАВ, а також на майданчику будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2).

В ході наради, яка відбулася в рамках візиту, було обговорено низку питань стосовно державного фінансування робіт по зняттю ЧАЕС з експлуатації та забезпечення життєдіяльності й працездатності майданчика станції і підприємств зони відчуження, а також медичного забезпечення та соціального захисту працівників Чорнобильської АЕС та їхніх сімей, котрі мешкають у Славутичі. У нараді взяли участь голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, міській голова Славутича Володимир Удовиченко, начальник Спеціалізованої медико-санітарної частини №5 Віктор Шиленко, голова професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України Валерій Матов.

З доповіддю щодо нормативно-правового забезпечення розвитку зони відчуження і міжнародного наукового співробітництва з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи виступив завідувач сектору екологічної та техногенної безпеки відділу енергетичної, транспортно-комунікаційної, екологічної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олег Насвіт. Генеральний директор Науково-дослідного інституту радіаційного захисту Ілля Ліхтарьов ознайомив присутніх з питаннями щодо безпеки майбутніх поколінь: поводження з радіоактивними матеріалами в ближній зоні Чорнобильської АЕС та юридичного статусу цієї території. 

За результатами візиту учасниками Комітету буде розроблено рекомендації, спрямовані на забезпечення повноцінної роботи проммайданчика ЧАЕС та підприємств зони відчуження. 

Нагадуємо, що даний візит відбувся напередодні Парламентських слухань з чорнобильських питань, котрі відбудуться на початку березня 2015 року. 

vr190215_1
vr190215_2
vr190215_3
vr190215_4
vr190215_5
vr190215_6
vr190215_7
vr190215_8
vr190215_9

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин