Звітна конференція первинної профспілкової організації ДСП ЧАЕС

6 лютого 2015 року в актовому залі навчально-тренувального центру в м. Славутичі відбулася звітна конференція первинної профспілкової організації ЧАЕС. 

Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін та  голова ППО ЧАЕС Максим Орлов підбили підсумки діяльності станції та профспілкового комітету у 2014 році та відзначили успішну роботу профспілкової організації  щодо захисту законних прав персоналу станції, визначених  Колективним договором та Галузевою угодою, а також роботу підприємства у вкрай складних умовах, що спричинені внутрішніми та зовнішніми викликами України.

Генеральний директор розповів про позитивні моменти у спільно проведеній роботі адміністрації та профспілкового комітету: середня заробітна плата на Чорнобильській АЕС була збільшена на 11%, затверджено кошторис компенсуючих заходів для найменш захищених працівників, у скрутних ситуаціях персоналу надається допомога з медичним обслуговуванням. Крім цього директор виступив з ініціативою зробити 2015 рік “Роком Молоді ЧАЕС”, в рамках якого планується працевлаштувати 100 молодих спеціалістів. 

М. Орлов  відзвітував про досягнення профспілки та виконання доручень конференції минулого року, що багато в чому стали можливими завдяки налагодженню відкритих та чесних партнерських відносин між профспілкою та керівництвом ЧАЕС та досягти високої злагодженості дій. 

Була озвучена ситуація, що пов’язана з атестацією робочих місць на ДСП ЧАЕС. Незважаючи на обмежені можливості профспілкового комітету впливати на розробку положення про атестацію робочих місць, пов’язаних з особливостями законодавства, профспілка, діючи в межах існуючих норм, розв’язала основні проблеми минулого року – повністю вирішено питання щодо призначення пенсій.

Обсяги фінансування Чорнобильської АЕС протягом останніх років залишають недостатніми та ледве складають 50% від потреби підприємства. У зв’язку з цим профспілковий комітет ЧАЕС  зробив відповідне звернення до бюджетного комітету Верховної Ради,  крім того, було проведено акції протесту під Кабінетом Міністрів, що принесло певні позитивні результати.

Окрім цього М. Орлов відзвітував з наступних питань:

•Активна участь у громадському житті Славутича. В 2014 році представники ППО налагодили взаємодію з міськвиконкомом,  міською радою, військовим комісаріатом, дитячими дошкільними закладами, культурними закладами міста, в тому числі и в частині допомоги воїнам в АТО та вимушеним переселенцям із зони конфлікту на сході України. Не залишилася профспілкова організація станції осторонь і від допомоги в проведенні традиційних для міста культурно-масових заходів. 

•Фонд оплати праці. Профком проаналізував виконання Галузевої угоди та домоглися відновлення фінансування на належному рівні. Проведено акції протесту: дві – в рамках солідарних дій профспілок України під егідою Атомпрофспілки, одна – щодо пролонгації постанови № 831 від 10.09.2008 «Про доплати особам, що працюють в зоні відчуження». Пролонгація дії постанови здійснена постановою № 717 від 29.10.2014.

Також керівництвом Чорнобильської АЕС та профспілки були відзначені проблеми та завдання цього року:

•Відшкодування Пенсійному фонду України. Згідно закону дані витрати покладаються на фонд оплати праці. Завдяки спільним діям профспілкової організації та керівництва станції минулого року вдалося забезпечити виплату ПФ  32,2 млн. гривень. У 2015 році загальна сума зобов’язань перед ПФ по підприємству може досягнути колосальної суми у 180 мільйонів гривень. До цієї проблеми вирішено долучити профільні комітети Верховної Ради України. Профком надіслав письмове звернення на ім’я Президента України, Прем’єр-міністра, а також копії цього листа головам профільних комітетів ВРУ. Ведеться активна робота  що вирішення цього питання в рамках підготовки до виїзного засідання Чорнобильського комітету, що відбудеться 19 лютого на майданчику ЧАЕС, та парламентським слуханням, що пройдуть 4 березня у ВРУ.

•Необхідна активізація діяльності Атомпрофспілки щодо лобіювання створення атомного міністерства, як профільного органу державного управління, здатного якісно вирішити подібні питання.

•Сприяння профспілкової організації ЧАЕС та Атомпрофспілки створенню на базі ЧАЕС державної корпорації по поводженню  з радіоактивними матеріалами всієї України – як одного з шляхів збереження робочих місць для персоналу ЧАЕС.  

•Звернення через ЦК Атомпрофспілки за солідарною підтримкою до шахтарів, металургів та хіміків щодо захисту прав, в тому числі по пільговим пенсіям та податковому законодавству.

У ході конференції Максим Орлов вручив Грамоти та Подяки Атомпрофспілки членам профспілкового активу ЧАЕС. 

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин