ЧАЕС відвідав віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський

Сьогодні, 7 липня, Чорнобильську АЕС з робочим візитом відвідав віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський. В рамках візиту віце-прем’єр-міністр побував на майданчику будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типа (СВЯП-2), що призначене для тривалого зберігання відпрацьованого палива ЧАЕС, а також в зоні монтажу нового безпечного конфайнмента.  Крім того, Валерій Вощевський ознайомився з заводом по переробці рідких радіоактивних відходів та промисловим комплексом по поводженню з твердими РАВ, та провів робочу нараду з представниками керівництва Чорнобильської АЕС.

Довідково. За роки експлуатації на проммайданчику ЧАЕС накопичено більше 21 тисячі зборок ВЯП. В даний час все непошкоджене паливо знаходиться у діючому сховищі (СВЯП-1). У 2012 році було завершено реконструкцію транспортно-технологічної  частини СВЯП-1, що забезпечує створення системи зворотного вивантаження відпрацьованого палива (ВЯП) з даного сховища, що після завершення будівництва СВЯП-2 дозволить перемістити ВЯП до СВЯП-2. Виконано також ряд заходів, спрямованих на підвищення безпеки СВЯП-1. 

СВЯП-2  призначене для приймання, підготовки до зберігання та  установки на зберігання відпрацьованих тепловиділяючих зборок (ВТВЗ) та відпрацьованих додаткових поглиначів (ВДП), що зберігаються на Чорнобильській АЕС. СВЯП-2 забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання та зберігання протягом 100 років більше ніж 21000 ВТВЗ РБМК-1000 за продуктивності 2500 ВТВЗ на рік.

Новий безпечний конфайнмент – це багатофунціональний комплекс для перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. Згідно концептуального проекту, до складу НБК входить:

- основна споруда, що складається з арочної конструкції, проліт якої у напрямку північ-південь складає 257,44м,  висота 108,39м, довжина 150м, фундаменти, західну та східну торцеві стіни, необхідні допоміжні системи та системи забезпечення;

- технологічний корпус, що включає ділянки дезактивації, фрагментації та упаковки, саншлюзи, майстерні та інші технологічні приміщення;

- допоміжні споруди.

ЗПРРВ призначений для переробки рідких радіоактивних відходів, накопичених за час експлуатації та тих, що утворились в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних РРВ об’єкта «Укриття». ЗПРРВ розраховано на переробку РРВ протягом 10-річного періоду експлуатації. Його мінімальна проектна потужність - 2500 куб.м. необроблених РРВ на рік. Наразі об’єкт знаходиться на етапі введення в експлуатацію. 

ПКПТРВ призначений для приймання, переробки, та/або захоронення ТРВ, накопичених за час експлуатації та тих, що утворились в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних РАВ об’єкта «Укриття». В даний комплекс об’єднані три об’єкти по поводженню з твердими радіоактивними відходами, що замкнуті в єдиний технологічний цикл. На даний час на об’єкті виконуються роботи з партіями неспалюваних однорідних РАВ у відповідності до робочої програми проведення другого етапу «гарячи» випробувань

Візит віце-прем'єр-мінстра Валерія Вощевського на ...
Візит віце-прем'єр-мінстра Валерія Вощевського на ...
Візит віце-прем'єр-мінстра Валерія Вощевського на ...

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин