Оголошується конкурс на проект скульптурної композиції Герою України Олександру Лелеченку

До 1 червня 2017 року приймаються заявки на кращий ескізний проект скульптурної композиції, присвяченої Герою України Олександру Григоровичу Лелеченко.

Лелеченко Олександр Григорович — працівник Чорнобильської АЕС, ліквідатор наслідків аварії, Герой України.

Був прийнятий на посаду начальника зміни електроцеху у березні 1975 року. У 1980 — призначений заступником начальника електроцеху з експлуатації другої черги. Найбільш активнішу участь брав у пусках і освоєнні усіх блоків ЧАЕС.

За відмінну роботу неодноразово заохочувався адміністрацією ектростанціїстанції і цеху подяками та грамотами, нагороджений медаллю «Ветеран праці».

26 квітня 1986 року під час аварії на 4 блоці ЧАЕС Олександр Лелеченко показав приклад мужності і героїзму. Перебуваючи під час виникнення аварії на станції, брав участь у її ліквідації. Спільно з оперативним персоналом електроцеху, в умовах високих рівнів радіації, організував термінові роботи щодо попередження вибуху турбогенераторів другої черги ЧАЕС. Одноосібно здійснив необхідні перемикання електролізної установки, запобігши тим самим подачу водню до машинної зали станції, на покрівлі якої була пожежа. 

Володіючи почуттям високої відповідальності за доручену роботу, неабиякими організаторськими здібностями, Олександр Григорович відмовився від запропонованої медичної допомоги та залишився на робочому місці 27, 28 і 29 квітня, продовжував виконувати свої посадові обов'язки з ліквідації аварії на 4-му енергоблоці та забезпечення безпечної експлуатації 1, 2 і 3 енергоблоків ЧАЕС. 

30 квітня 1986 року його госпіталізували. 7 травня 1986 року помер у Києві через велику дозу радіоактивного опромінення.

Умови та деталі конкурсу:

Положення про конкурс

Додаток до положення

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин