Підготовка до зняття з експлуатації

За останні роки були повністю завершені роботи з розробки концептуальних документів щодо зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС. До 2009 року основним документом державного рівня, що визначав зміст діяльності зі зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, була «Комплексна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС», затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 1747 від 29 листопада 2000 року.

У 2009 році, після прийняття Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», Комплексна програма втратила свое значения і її дія була припинена. У Загальнодержавній програмі міститься опис стратегій зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, оцінка необхідного фінансування, а також наведено перелік першочергових заходів (до 2013 року), необхідних для реалізації стратегій.

Протягом 2008-2009 років були розроблені, затверджені і введені в дію:
- «Програма зняття з експлуатації блоків ЧАЕС»;
- «Радіаційно-гігієнічні критерії кінцевого стану при знятті з експлуатації ЧАЕС».
Ці документи містять детальний опис запланованої діяльності зі зняття з експлуатації до її завершения (до 2064 року) і встановлюють чисельні значения рівнів радіоактивного забруднення майданчика ЧАЕС після завершения зняття з експлуатації.

Продовжуються роботи з розроблення «Проекту остаточного закриття та консервації (ОЗІК) блоків ЧАЕС». Цей Проект буде основним документом для отримання дозволу на початок робіт зі зняття з експлуатації ЧАЕС на першому етапі.
Проект містить великий набір документів. Це 9 окремих проектів, які пов'язані з консервацією 1, 2 та 3 блоків, комплект документів, що обгрунтовують безпеку (ЗАБ, ЗВОС, ЗВСЗ), Програма реалізації етапу, за якою буде здійснюватись діяльність на етапі ОЗіК. Програма є детальним планом робіт на період з 2013 по 2022 рік.
Розробляється «Програма науково-технічного супроводження робіт зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», виконані роботи з перегляду «Інтегрованої програми поводження з радіоактивними відходами ДСП ЧАЕС».

 

Відповідно до «Загальних положень безпеки атомних станцій» НП 306.2.141-2008, до початку робіт та операцій зі зняття з експлуатації атомної станції (енергоблоку), експлуатуюча організація повинна адаптувати до нових умов систему інформаційного забезпечення процесу зняття з експлуатації.

На ДСП ЧАЕС створені та введені в дію:
- База даних КІРО INFODEC;
- База даних інвентаризації РАВ;
- Інтегрована база даних «Укриття» (ІБДУ).

Тривають роботи зі створення та введення в експлуатацію:
- Єдиної системи інформаційної підтримки зняття з експлуатації;
- Центра візуалізації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин