Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України високо оцінила систему робіт з відпрацьованим ядерним паливом, впроваджену на Чорнобильській АЕС

На Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, яка відбулася у Києві 2 червня поточного року, надали позитивну оцінку перспективній системі поводження з відпрацьованим ядерним паливом, запровадженій на Чорнобильській АЕС.

Як зазначив заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор Олександр Григораш у пояснювальній записці до засідання Колегії Держатомрегулювання «Про стан поводження з відпрацьованим ядерним паливом на Чорнобильській АЕС», рішення, що приймаються ДСП ЧАЕС в рамках поводження з ВЯП відповідають вимогам ядерної та радіаційної безпеки.

В ході Колегії, на який виступив з доповіддю «Про стан поводження з відпрацьованим ядерним паливом на Чорнобильській АЕС» директор технічний (– головний інженер) ДСП "Чорнобильська АЕС" Андрій Білик, було розглянуто «Звіт з аналізу безпеки сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1). Версія 3.02». Як зазначалося у виступах експертів - начальника відділу зняття з експлуатації Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Кондратьєва та заступника директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державного інспектора Держатомрегулювання Олександра Григораша – в документі обґрунтована безпека експлуатації СВЯП-1 з урахуванням розміщення у ньому пошкодженого відпрацьованого ядерного палива.

Довідково. Протягом останніх років ДСП ЧАЕС виконала роботи з продовження терміну експлуатації систем та елементів блоків №№ 1,2 (до 2017 та 2018 рр. відповідно), пов’язаних зі зберіганням ВЯП і поводженням з радіоактивними відходами (РАВ). За результатами оцінки безпеки, ЧАЕС обґрунтувала можливість безпечної експлуатації СВЯП-1 до 31.12.2025 року та розпочала виконання робіт, передбачених «Планом заходів з підвищення безпеки СВЯП-1», (ППБ СВЯП-1) погодженого Держатомрегулюванням 24.06.2008 р.

В поточний час Чорнобильська АЕС виконала перевезення з блоків №№ 1÷3 до СВЯП-1 кондиційних (непошкоджених) ТВЗ. У другій половині 2011 року на Чорнобильській АЕС було виконано цільову позачергову оцінку стану безпеки блоків № 1÷3 та СВЯП-1 ЧАЕС (стрес-тест), результати якої, серед іншого, підтвердили більш високий рівень безпеки умов зберігання ВЯП в БВ СВЯП-1 у порівнянні з БВ блоків № 1;2 та доцільність зменшення кількості ядерних установок, на яких зберігаються ВТВЗ.

За результатами виконання стрес-тестів розроблено та погоджено з Держатомрегулювання «План заходів з підвищення безпеки ядерних установок ЧАЕС (ППБ ЯУ ЧАЕС)» та «Рішення про розміщення на зберігання в 5-му відсіку БВ СВЯП-1 ВЯП (окрім пошкодженого), накопиченого за час експлуатації блоків №№1,2,3», відповідно до якого все ВЯП ЧАЕС буде розміщено в БВ СВЯП-1, а БВ блоків №№ 1;2 будуть використовуватись в якості резервних. Використання БВ блоку №3 у якості резервного не передбачається, а тому ДСП ЧАЕС розробила та погодила з Держатомрегулюванням 7 грудня 2012 року рішення «Про визнання енергоблоку № 3 об’єктом по поводженню з радіоактивними відходами».

З метою активізації робіт зі зняття з експлуатації блоків ЧАЕС, а також досягнення більш високого рівня безпеки умов зберігання ВЯП, ДСП ЧАЕС протягом 2013÷2015 рр. розробило та погодило з Держатомрегулювання низку технічних рішень, спрямованих на забезпечення можливості перевезення та безпечного зберігання пошкодженого ВЯП (ПВЯП) в БВ СВЯП-1. Окрім цього, ДСП ЧАЕС було розроблено та погоджено у встановленому порядку технічний проект «Обладнання та технологія стабілізації, перевезення та зберігання спецпеналів з ПВЯП» та технічні умови на обладнання, що буде застосовуватись для перевезення та безпечного зберігання ПВЯП в БВ СВЯП-1.

За результатами виконання вищевказаних заходів, а також заходів, передбачених ППБ СВЯП-1 та ППБ ЯУ ЧАЕС, ДСП ЧАЕС розробила та направила на розгляд до Держатомрегулювання «Звіт з аналізу безпеки сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1). Версія 3.02» (ЗАБ СВЯП-1).

Держатомрегулювання із-залученням ДНТЦ ЯРБ виконало державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки ЗАБ СВЯП-1.

Підсумовуючи наведене вище, Колегія ДІЯРУ постановила схвалити Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки «Звіті з аналізу безпеки сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1). Версія 3.02» та визнати діяльність ДСП ЧАЕС щодо поводження з ВЯП задовільною.

Довідково. В даний час на майданчику Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція» зберігається понад 21 тисячі відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) на майданчику ДСП ЧАЕС здійснюється на підставі ліцензій Держатомрегулювання ЕО № 000040 «Зняття з експлуатації ЧАЕС», виданої 22 березня 2002 р. та ЕО № 000859 «Експлуатація ядерної установки – сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1) ЧАЕС», виданої 25 червня 2008 р. 

Найближчі події

На початку травня 1977 р. почались пуско-налагоджувальні роботи на 1-у енергоблоці ЧАЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин