Триває підготовка до Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля для ядерної безпеки світу»

15 жовтня в Києві відбулося засідання Науково-організаційного комітету Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля для ядерної безпеки світу» під співголовуванням генерального директора ДСП ЧАЕС І.І.Грамоткіна і ректора НТУУ «КПІ» М.З.Згуровського.

На засіданні була заслухана інформація про стан підготовки до проведення Форуму, обговорено проект програми Форуму, склад керівних органів та списки запрошених учасників, а також перелік кандидатур доповідачів. Крім того, обговорювалося питання запрошення до участі в форумі Лауреата Нобелівської премії в галузі літератури, автора книги «Молитва Чорнобиля», білоруської письменниці Світлани Олександрівни Алексієвич.

До участі у Форумі будуть запрошені науковці, посли різних країн, громадські діячі, представники ЄБРР та інших організацій.

За проектом Міжнародний форум «Уроки Чорнобиля для ядерної безпеки світу» відбудеться напередодні 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи - 21-22 квітня 2016 року. Сам форум проходитиме в Києві, в Національному технічному університеті України «КПІ» і буде складатися з 4-х пленарних засідань. Планується, що учасники відвідають Чорнобильську АЕС, де ознайомляться зі станом справ на майданчику і ходом робіт з ліквідації наслідків аварії та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему.

Найближчим часом відбудеться засідання програмного комітету, де будуть обговорюватися теми і зміст виступів доповідачів.

У 2017 році, коли Арка займе проектне положення над об'єктом «Укриття», буде зроблений грандіозний крок до перемоги над ядерною катастрофою, що трапилася. Цей 30-річний шлях Україна пройшла разом з усім світовим співтовариством, з його допомогою і підтримкою. Однак не варто забувати, що після цього кроку належить зробити ще чимало інших, не менш важливих і складних: розібрати нестабільні конструкції Саркофага, витягти і поховати ПВМ, що містяться всередині і багато іншого. Ці кроки повинні бути також виконані з підтримкою всього світу. Одна з цілей майбутнього форуму – нагадати про те, що зроблено неймовірно багато, але шлях пройдено ще не до кінця.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин