На Чорнобильській АЕС виконуються роботи з відновлення подачі тепла в приміщення, де знаходяться робочі місця персоналу

Як повідомив заступник директора технічного (з експлуатації) Володимир Пєсков, з 11 січня на проммайданчику станції ведуться активні роботи з відновлення подачі тепла на робочі місця персоналу. 

— Нашим першочерговим завданням є подача тепла на ті об’єкти, де розташовані постійні місця перебування працівників: до їдальні адміністративно-побутового корпуса-1, ОДК, до побутового корпуса-2, до санпропускника «Семиходи». Стосовно будівель адміністративного корпуса об’єкта «Укриття» і ЦРТК проблем немає – там автономне опалення. Їдальня № 19, будівля «Квант», санпропускник 1430 підключені до теплопостачання. В будівлях, куди тепло поки що не подано через пошкодження мережі, встановлені електричні калорифери великої потужності. Якщо цього виявиться не достатньо, будемо встановлювати додаткові електронагрівальні прилади. Зазначу, що на всіх теплових комунікаціях, що отримали ушкодження внаслідок  морозів, ведуться інтенсивні ремонтні роботи. 

Варто зазначити, що технічно ЧАЕС була готова до того, щоб увімкнути опалення з 15 жовтня. Однак, через недостатність фінансування – відсутність коштів на закупку газу - 24 листопада 2015 року головним інженером (- директором технічним) ДСП ЧАЕС Андрієм Біликом було підписано розпорядження про початок дренажу тепломережі станції, а саме рішення про початок опалювального сезону - відстрочене. При цьому, у всіх приміщеннях, де знаходився персонал підприємства, були встановлені калорифери. 

Як зазначив генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін, ситуація, що склалась на станції з опаленням, має місце протягом щонайменше трьох років поспіль, але останнім часом набула критичних розмірів.

Крім того, внаслідок дії певних положень українського законодавства, у ДСП ЧАЕС утворилась значна заборгованість перед Пенсійним фондом, і підприємство вимушено виплачувати її за рахунок коштів, що виділені з держбюджету на поточну діяльність. Так, загальна заборгованість Чорнобильської АЕС перед Пенсійним фондом в 2015 році складала близько 185 мільйонів гривень.

Питання щодо виділення додаткового фінансування станції було вирішено тільки наприкінці грудня 2015 року, і кошти на закупку необхідних підприємству енергоносіїв надійшли на станцію лише 28 грудня. Опалювальний сезон на промисловому майданчику Чорнобильській АЕС розпочався тільки в січні 2016 року.

Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
Ремонт тепломережі ЧАЕС, 15 січня 2016 року
 

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин