На Чорнобильській АЕС виконано більше половини наміченого обсягу робіт за проектом огороджуючого контуру НБК

На Чорнобильській АЕС виконано більше половини наміченого обсягу робіт за проектом огороджуючого контуру НБК. Про це повідомив заступник керівника проектів і програм ГУП ПЗУ Віктор Поповський. "Всього за проектом виконано 53% обсягу фізичних робіт, прийнято 6750 м3 бетону, всього ж планується прийняти понад 11000 м3 бетону" - зазначив він.

Незважаючи на те, що роботи виконуються в надзвичайно складних технічних і радіаційних умовах, всі вони йдуть в рамках намічених графіків. На майданчику проекту працює більше 300 монтажників. Порядку 220 осіб допускається щодоби на блок, і 80 чоловік працює на майданчику в місті Чорнобиль, де проводиться укрупнювальна збірка конструкцій.

Виконання укрупнювальної збірки не на території локальної зони, як це планувалося раніше, а на майданчику в Чорнобилі, дозволяє знизити дозові навантаження на персонал підрядника і прискорити сам процес монтажу. "Роботи ведуться у три зміни, робота добре налагоджена, доставка негабаритних вантажів здійснюється цілодобово, і монтаж конструкцій огороджуючого контуру проводиться вже безпосередньо в місцях установки. Далі слово за геодезією, яка теж виконується в плановому порядку, працюють геодезисти «Укренергомонтаж» і будівельної служби ЧАЕС,"- підкреслив Віктор Поповський.

Для довідки.

Проект «Реконструкція головного корпусу II черги ЧАЕС (енергоблоки 3,4) з посиленням і герметизацією будівельних конструкцій, що виконують функції огороджуючого контуру НБК» реалізується з грудня 2014 року. Вартість контракту понад 40 млн. дол. США. Роботи фінансуються з додаткового внеску України до Чорнобильського фонду «Укриття».

Обсяг робіт включає посилення і герметизацію існуючих конструкцій II черги ЧАЕС (блок 3 і 4), до яких будуть примикати торцеві стіни Арки: проектування та будівництво нових розділових стін в межах існуючих конструкцій машзалу, деаераторної етажерки, блоків В і допоміжних систем реакторного відділення II черги ЧАЕС, а також підготовку існуючих поверхонь.

Виконавці робіт - ПАТ "Київметробуд", ПрАТ "Укренергомонтаж", ДПАО "Укрбуд", ТОВ «БК« Укрбудмонтаж»

Даний проект має критичну взаємодію з будівництвом НБК, оскільки Арка не може бути насунута в проектне положення і введена в експлуатацію до завершення будівництва торцевих стін.

Складність проекту визначається, в першу чергу, відмінністю фактичних умов на майданчику від початкових проектних рішень. Наприклад, в результаті видалення легкої покрівлі деаераторної етажерки (схід) виявлені доаварійні покрівельні плити і частина балки «Восьминіг», які потрібно видалити для будівництва нової стіни на східному торці деаераторної етажерки. Крім того виконання робіт ускладнюється важкою радіаційною обстановкою в місцях виконання робіт та високими дозовими навантаженнями на персонал.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин