На Чорнобильській АЕС завершено перший етап зведення торцевих стін Арки НБК

На Чорнобильській АЕС завершено основні роботи зі зведення торцевих стін (перший етап)  по проекту огороджуючого контуру НБК, що дозволить у встановлені терміни виконати насування Арки в проектне положення.

Обсяг робіт включав посилення і герметизацію існуючих конструкцій II черги ЧАЕС (блок 3 і 4), до яких будуть примикати торцеві стіни Арки, проектування і будівництво нових розділових стін в межах існуючих конструкцій машзалу, деаераторної етажерки, блоку В та допоміжних систем реакторного відділення II черги ЧАЕС, а також підготовку існуючих поверхонь для установки і кріплення анкерів герметизації.

До початку робіт по зведенню нових розділових стін було демонтовано десятки тонн технологічного устаткування і металоконструкцій, вилучено та вивезено сотні кубометрів бетону. Складність проекту визначалася відмінністю фактичних умов на майданчику від початкових проектних рішень, а також важкою радіаційною обстановкою і високими дозовими навантаженнями на персонал.

Основні роботи зі зведення торцевих стін (перший етап) були закінчені згідно з графіком, що дозволило розпочати ранній демонтаж підкранових шляхів великого машинного крану Potain MD 1100, який використовувався при будівництві. В даний час виконується геодезична зйомка виконаних робіт, готується виконавча документація. В період з 7 по 28 жовтня будуть виконані роботи з демонтажу крану Potain MD 1100, після чого майданчик у повному обсязі буде передано Новарці для продовження робіт.

Разом з тим необхідно відзначити, що другий етап зведення торцевих стін, відповідно до графіку контракту, запланований на кінець серпня 2017 року. На другому етапі зведення торцевих стін планується влаштування внутрішніх розділових стін в блоці В та деаераторній етажерці. Основний обсяг становить укладання бетонної суміші (близько 1500м3), монтаж нових та перенесення існуючих технологічних і електричних мереж, влаштування нової покрівлі машинного залу в місцях сполучення з НБК.

Для довідки.
Проект «Реконструкція головного корпусу II черги ЧАЕС (енергоблоки 3,4) з посиленням і герметизацією будівельних конструкцій, що виконують функції огороджуючого контуру НБК» реалізується з грудня 2014 року. Виконавці робіт - ПАТ "Київметробуд", ПРАТ "Укренергомонтаж", ДПАТ "Укрбуд", ТОВ "СК "Укрбудмонтаж".
Проект має критичну взаємодію з будівництвом Арки, оскільки НБК не може бути введений в експлуатацію до завершення будівництва торцевих стін.

Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин