Завершився семінар МАГАТЕ з управління проектами зняття з експлуатації

З 27 лютого по 3 березня у рамках проекту МАГАТЕ «Розширення можливостей країн-членів МАГАТЕ з управління проектами зняття з експлуатації» на Чорнобильській АЕС проходив семінар, на якому були презентовані результати проекту МАГАТЕ з управління ризиками при виведенні АЕС з експлуатації (проект DRiMa).

У семінарі брали участь представники МАГАТЕ, фахівці ДСП «Чорнобильська АЕС» та інших АЕС України, НАЕК «Енергоатом», експерти, які беруть участь в розробці проекту DRiMa, з Німеччини, Великобританії, України, представники Болгарії, Хорватії, Чехії, Угорщини, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Словаччини та Сербії.

Головна мета семінару — ознайомлення з методологією оцінки ризиків при реалізації діяльності зі зняття атомних електростанцій з експлуатації, а також отримання практичних навичок її використання. Дана методологія була вироблена МАГАТЕ у результаті реалізації проекту DRiMa.

У ході семінару фахівці взяли участь у практичних заняттях за підтримки досвідчених експертів МАГАТЕ. Також, у якості тестів, учасники виконали ряд вправ з оцінки ризиків, що виникають при знятті з експлуатації. Методологія оцінки ризиків була випробувана на планах зняття з експлуатації блоків 1, 2 і 3 Чорнобильської АЕС.

По завершенні семінару учасники відзначили простоту запропонованої методики, а також значну практичну цінність презентованої методології оцінки і управління ризиками. Учасники відзначили, що рівень подібних семінарів безпосередньо залежить від рівня залучених експертів і побажали успішного використання методології при плануванні робіт зі зняття з експлуатації на майданчику Чорнобильської АЕС.

Проект DRiMa реалізується з 2011 року. До його реалізації було залучено близько 70 експертів з 30 країн-членів.

Цілями проекту є:
• узагальнення досвіду управління ризиками при знятті з експлуатації об'єктів країн-членів МАГАТЕ;
• напрацювання узагальненої методології управління ризиками при виведенні з експлуатації;
• надання рекомендацій із застосування методології оцінки і управління ризиками при виведенні з експлуатації.

Передбачається, що застосування даної методики дозволить підвищити якість планів по зняттю з експлуатації та, як наслідок, знизити витрати при їх реалізацію.

Необхідно відзначити, що Україна і зокрема ЧАЕС є активним учасником реалізації проекту DRiMa. Одним з експертів, залучених до реалізації проекту, був начальник відділу стратегічного планування Дмитро Стельмах.

Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ
Міжнародний семінар МАГАТЕ

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин