Під час візиту Посла Франції на ЧАЕС відзначено якість українсько-французького партнерства

30 березня Чорнобильську АЕС відвідала Посол Франции Ізабель Дюмон. Під час зустрічі пані Дюмон з керівництвом Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та керівництвом ЧАЕС, з боку французької сторони було висловлене задоволення щодо вкладу української сторони у реалізацію будівництва нового безпечного конфайнмента на ЧАЕС. 

Посол Франції Ізабель Дюмон також зустрілася з командою та керівництвом французької компанії NOVARKA - головним підрядником проекту з будівництва нового безпечного конфайнменту (НБК), у фінансуванні якого, разом із Францією, взяли участь 28 країн світу. 

Пані Дюмон зазначила, що наслідки Чорнобильської катастрофи та величезні зусилля, які зроблено для їх ліквідації, нагадують нам, наскільки важливу роль відіграє безпека при експлуатації атомної енергії. У Франції майже 75% електроенергії виробляється атомними електростанціями. «Ми прагнемо, щоб наші атомні станції відповідали найвищим стандартам безпеки. Ми плідно й планомірно співпрацюємо разом з Україною щодо реалізації проектів з метою приведення у безпечний стан проммайданчика Чорнобильської АЕС».

«Зараз роботи з перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему знаходиться на другому етапі – етапі будівництва НБК, і я впевнений,  що його буде завершено вчасно. Наступний, третій етап,  з демонтажу нестабільних конструкцій та вилучення паливовмісних мас, щоб забезпечити безперервний процес, Україна виконуватиме власними силами, але за європейськими принципами. У концепції реформування зони відчуження  ми плануємо об’єднати з іншими країнами науково-технічний потенціал і ресурси та створити в зоні відчуження спільну лабораторію для наукових досліджень, у тому числі з поводження з паливовміcними масами. Додатково ми бачимо розвиток джерел альтернативної енергетики. У нас для цього є значний потенціал, як і можливість зменшити навантаження на бюджет України», - підкреслив Віталій Петрук.

Генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін також підкреслив важливість проекту будівництва НБК, окремо зазначивши, що його успішне виконання не в останню чергу залежить від того, що на майданчику збірки Арки вдалося досягти взаєморозуміння, а відтак – і плідної співпраці між усіма учасниками цього складного та тривалого процесу. Він також відмітив, що Чорнобильська АЕС, її керівництво та персонал завжди відкриті до співпраці. 

Довідково. Проект НБК фінансується з Чорнобильського фонду «Укриття», який адмініструється ЄБРР. Реалізується проект французьким спільним підприємством «Novarka», його завершення планується восени 2017 року.

Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС, 30 берез...
 

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин