Чорнобильська АЕС бере участь у новому проекті Європейської Комісії

Європейська Комісія підписала сервісний контракт з компанією IDOM Consulting, Engineering and Architecture S.A.U. (Іспанія), яка є лідером у консорціумі з іншою іспанською компанією «GRUPPO DOMINGUIS» і українським Інститутом підтримки експлуатації АЕС (ІПЕ АЕС), за проектом «Вдосконалення національної системи підготовки персоналу у сфері поводження з РАВ, зняття з експлуатації та реабілітації територій».

Проект спрямований на створення в Україні скоординованої системи професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу, який виконує поводження з радіоактивними відходами (РАВ) та відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання (ВДІВ). Підвищення безпеки цих робіт, робіт зі зняття з експлуатації, реабілітації забруднених радіонуклідами територій буде досягатися за допомогою вдосконалення системи підготовки персоналу на всіх рівнях.

Бенефіціар проекту — Державне агентство України з управління зоною відчуження, а його кінцеві споживачі — ДСП «Чорнобильська АЕС» і державний вищий навчальний заклад післядипломної освіти «Український радіологічний учбовий центр» (ДВНЗ УРУЦ). Реалізувати проект планується протягом трьох років.

У рамках даного проекту будуть визначені потреби українських підприємств у навчанні персоналу, що працює у цій сфері, виконано аналіз кращого світового досвіду з підготовки такого персоналу та визначено ті області, у яких цей досвід може бути корисним і таким, що матиме практичну можливість передачі в Україні.

В ході реалізації проекту будуть розроблені програми підготовки, навчальні курси, модулі та навчальні матеріали, а також рекомендації щодо зміни або оновлення наявних навчальних матеріалів. Крім того, проект включає в себе навчання інструкторів навчальних центрів для того, щоб вони могли створювати і змінювати навчальні матеріали та самостійно проводити навчання.

Відповідно до технічного завдання проекту передбачається, що УТЦ ЧАЕС стане центром передового досвіду і знань у галузі поводження з РАВ та зняття з експлуатації як організація, що має хорошу інфраструктуру, висококваліфікований інструкторсько-викладацький склад, а також великий досвід практичної роботи в області експлуатації і зняття з експлуатації АЕС та поводження з РАВ.

Для довідки. Чорнобильська АЕС на поточний момент виконує роботи по зняттю з експлуатації енергоблоків, поводження з РАВ та перетворення об'єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему. У найближчій перспективі ДСП Чорнобильська АЕС може зіштовхнутися з питаннями відсутності необхідної якості людських ресурсів. В основному це пов'язано з тим, що більше 40% висококваліфікованого персоналу, який працює на підприємстві — пенсійного віку.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин