Книга пам'яті

На сайті Чорнобильської АЕС в розділі "Про нас" розміщена Книга пам'яті участників ліквідації та жертв аварії.

Першими в ліквідації наслідків аварії взяли участь працівники станції. Вони займались відключенням обладнання, розбором завалів, усуненням осередків загорянь на обладнанні та іншими роботами безпосередньо в приміщеннях аварійного блоку, а також всієї станції в цілому. 

В перші місяці після аварії число її жертв серед тих, хто приймав участь у подоланні наслідків аварії відразу після того, що сталося, на перший погляд може здатися не особливо значним: 31 людина, з яких один загинув безпосередньо під час вибуху, ще один помер відразу після аварії від численних фізичних травм та радіаційного ураження, решта померли протягом декількох тижнів після аварії від радіаційних опіків та гострої променевої хвороби.

Однак насправді ліквідаторів наслідків аварії, що вже пішли з життя, та які працювали на Чорнобильській АЕС, значно більше. Адже процес ліквідації досі триває. В цій книзі зібрано імена багатьох з них, що віддали своє життя, здоров’я, професіоналізм в боротьбі з наслідками техногенної катастрофи планетарного масштабу.

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин