Працівники Чорнобильської АЕС провели акцію протесту

08 червня працівники Чорнобильської АЕС та підприємств зони відчуження провели під Кабінетом Міністрів України акцію протесту, в якій взяли участь близько семисот осіб. 

Як повідомив голова первинної профспілкової організації ЧАЕС Максим Орлов, незважаючи на наявність відповідної законодавчої бази та Постанов Кабміна, що містять конкретні механізми реалізації законодавчих норм, працівники підприємств зони відчуження вже протягом п’яти місяців не отримують виплат за виконання робіт в умовах дії іонізуючого випромінювання.

Максим Орлов також підкреслив, що з початку 2016 року Атомпрофспілка, до складу якої входить профспілкова організація ЧАЕС та об'єднана профспілка підприємств зони відчуження, неодноразово робила спроби вирішити проблему, проте до теперішнього часу доплати за радіаційний фактор працівникам підприємств зони відчуження відсутні. Тому з ініціативи профспілкової організації ЧАЕС, що діє при солідарній підтримці Атомпрофспілки, колективи підприємств зони відчуження вийшли на акцію протесту.

Поспілкуватися з пікетувальниками та представниками численних ЗМІ, які спостерігали за перебігом акції протесту чорнобильців безпосередньо під будівлею Кабміна, вийшов працівник департаменту інформації та комунікації з громадськістю секретаріату КМУ Михайло Шевченко. Він зазначив наступне: "Проблеми насправді немає, оскільки відповідний паспорт бюджетної програми офіційно надійшов від Мінсоцполітики до Мінфіну 6 червня. Це просто робоча процедура: зараз він звіряється”. За його словами, питання має вирішитися і виплати можуть бути поновлені протягом найближчих двох тижнів, тобто ще до кінця червня 2016 року. 

Для довідки. Дані виплати повинні здійснюватися на підставі ст. 39 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (стосовно громадян, які працюють в зоні відчуження) і відповідної Постанови Кабміну України № 297 від 20 квітня 2016 року.

Законом передбачено відновлення зазначених виплат з 1 січня поточного року. 

Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року
Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року
Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року
Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року
Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року
Акція протесту в Києві, 08 червня 2016 року

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин