Чорнобильска АЕС шукає шляхи економії енергоносіїв

8-13 серпня в МАГАТЕ, в м. Відень, Австрія, відбувся практичний семінар, зібраний МАГАТЕ на прохання Чорнобильської АЕС.

Як повідомив керівник групи від ЧАЕС, заступник директора технічного Олександр Скомарохов, одним із проблемних питань, які стоять в даний час перед станцією, є питання поводження з радіаційно забрудненими водами (РЗВ). Для поводження з РЗВ на Чорнобильській АЕС використовується технологія упарювання, яка була розроблена ще в 70-х роках минулого сторіччя і до сьогоднішнього дня застосовується на низці діючих АЕС. Безумовно, дана технологія доречна на станціях, що мають власну генерацію, а значить, і дешеву теплову енергію. Однак для ЧАЕС, яка після зупинки є споживачем енергоносіїв, ця технологія є витратною.

Для максимального заощадження енергоносіїв і, отже, для здешевлення процесу зняття станції з експлуатації, необхідно розробити іншу методику поводження з РЗВ. Саме по допомогу з вибору методики ЧАЕС звернулася до МАГАТЕ.

Протягом чотирьох днів фахівці МАГАТЕ, міжнародні експерти та представники станції розглядали варіанти наявних у світі методик з метою обрати найбільш прийнятну для застосування на Чорнобильському майданчику.

Як підкреслив Олександр Скомарохов, семінар пройшов дуже плідно. Варіант методики було визначено. Найближчим часом він буде рекомендований МАГАТЕ для використання на Чорнобильській АЕС.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин