Акція «Від Дня Конституції до Дня Незалежності»

«Від Дня Конституції до Дня Незалежності» — акція з такою назвою протягом півтора місяця тривала на Чорнобильській АЕС.

У непрості часи буття люди зазвичай намагаються як можна частіше звернутися до того, що відповідає їхнім життєвим переконанням і може підтримати у важку хвилину соціальної непевності та громадських чи політичних чвар. У всі часи існування людства такою підтримуючою силою була поезія.

Як з’ясувалося, умовні «фізики», тобто працівники атомної станції, глибоко відчувають не тільки гостроту протирічч сьогодення, але й не гірше умовних «ліриків» знаходять актуальні віршові рядки у багатому поетичному надбанні України. Зокрема — у поезії Тараса Шевченка. Як не дивно, але людина, яка жила півтора сторіччя тому, писала, здається, саме про складне сьогодення.

Ініціатором та ідейним натхненником акції, яка тривала на Чорнобильській АЕС з кінця червня до початку серпня, є заступник директора технічного з безпеки Олександр Новіков. Саме він запропонував ідею колективного декламування поезій Кобзаря працівниками підрозділів ЧАЕС і сам узяв активну участь у декламуванні та залученні колективу станції до участі у акції.

Першим ідею підтримав цех радіаційної безпеки. З вуст представників колективу прозвучав вірш «Полякам». Далі ініціативу підхопили цех експлуатації головного корпусу та зовнішніх споруд, відділ аварійного реагування, відділ міжнародного співробітництва та інформації, відділ зняття з експлуатації, відділ ядерної безпеки, електричний цех, цех теплової автоматики та вимірювань, а також відділ відомчого нагляду. У їх виконанні прозвучали вірші «Реве та стогне Дніпр широкий», «Хоча лежачого не б’ють…», «Я не нездужаю..», «Як би ви знали, паничі» («Мені аж страшно…»), «Бували війни і військові свари…», «Мені однаково…», «І виріс я на чужині…».

Загалом у акції, присвяченій Дню Незалежності України, взяло участь близько ста представників колективу ЧАЕС. Технічні роботи зі зйомки та монтажу виконали працівники групи зі зв’язків з громадськістю та пресою відділу міжнародного співробітництва та інформації. Повну версію відеозапису можна подивитися тут.

Персонал ЧАЕС сподівається, що ідею поетичної української акції підтримають колективи інших атомних станцій України!

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин