Будівництво огороджуючого контуру НБК завершено

8 листопада відбулося підписання акту про завершення будівництва та готовності до експлуатації об’єкта «Підсилення та герметизація будівельних конструкцій ΙΙ черги ЧАЕС, що виконують функції огороджуючого контуру НБК».

Роботи тривали 35 місяців. Як підкреслив керівник групи управління проектом «План здійснення заходів на об'єкті «Укриття» Оскар МакНіл, виконання цього проекту дало можливість забезпечити у листопаді 2016 року насування Арки НБК.

На думку голови приймальної комісії об'єкта, головного інженера ЧАЕС Андрія Білика, умови, у яких проводилися роботи, можна порівняти з тими, за яких відбувалася ліквідація аварії на четвертому блоці ЧАЕС в 1986 році. «Люди працювали у вкрай складних радіаційних умовах, з тією суттєвою різницею, що зараз всі заходи проводилися в плановому порядку і з дотриманням норм і вимог безпеки».

Проектні роботи виконав «Консорціум КСК» у складі трьох українських організацій: Київського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Енергопроект», Інституту будівельних конструкцій та Інституту проблем безпеки АЕС.

Будівництво велось  консорціумом «Укриття» у складі компаній «Київметробуд», «Укренергомонтаж», «Укрбуд» і «Укрбудмонтаж».

«Проект було виконано на високому рівні, незважаючи на дуже стислі терміни. Всі роботи виконувалися згідно з графіком, на жодній з ділянок робіт не було зривів або затримок, — повідомив заступник керівника проектів та програм ГУП ПЗУ Віктор Поповський. — Потрібно віддати належне команді, що працювала на проведенні передпроектних досліджень, а також підрозділам ЧАЕС, які брали активну участь у підготовці вихідних даних для проектування».

Найближчим часом у рамках повного завершення проекту буде очищено майданчик виконання робіт, а також, при необхідності, буде виконана його дезактивація. Після цього відбудеться повна демобілізація підрядного персоналу, що виконував проект.

Для довідки.

Проект «Підсилення та герметизація будівельних конструкцій ΙΙ черги ЧАЕС, що виконують функції захисного контуру НБК» забезпечив створення необхідних будівельних конструкцій, а також реконструкцію усіх існуючих систем захисного контуру та систем контролю об'єкта «Укриття», в тому числі систем вентиляції, пожежогасіння  і ряду інших.

Оскільки роботи проходили у складних радіаційних умовах, з огляду на близькість зруйнованого аварією реактора, весь персонал, який був в них задіяний, проходив спеціальну підготовку. Стан здоров'я людей, що виконували роботи у рамках проекту, контролювався програмою «Біомед». За програмою «Біомед» було обстежено 2500 осіб, за станом здоров'я до робіт допущено 1500 осіб і прийнято на роботу 1300.

Для зведення стін захисного контуру НБК у межах машинного залу 4 блока ЧАЕС виконано демонтаж понад 1800 м³ залізобетонних конструкцій, недіючих трубопроводів і технологічного обладнання, що залишилися після аварії 1986 року, демонтовано 600 м2  покрівельного покриття, укладено 14000 м³  бетону і 1450 тон арматури.

Будівництво огороджуючого контуру завершено
Будівництво огороджуючого контуру завершено
Будівництво огороджуючого контуру завершено
Будівництво огороджуючого контуру завершено
Будівництво огороджуючого контуру завершено
Будівництво огороджуючого контуру завершено

 

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин