Лист міністру екології та природних ресурсів Семераку О. М.

Шановний Остапе Михайловичу!

25.07.2018р. на профспілковій сторінці сайту ДСП ЧАЕС було оприлюднено звернення генерального директора ДСП ЧАЕС Грамоткіна І.І. до персоналу, з приводу його рішення звільнитись. З невідомих нам обставин в.о. міністра екології Вакараш В.М. вирішив винести цей факт на широкий загал. Коментарі, що він надав, на нашу думку, щонайменш сумнівні та потребують додаткових роз’яснень. Зокрема, у виданні «Главком» від 30.07.2018 він зазначив, що Україна вперше за багато часу виконала взяті на себе зобов’язання. Тобто, зрозуміло, що міжнародні проекти на майданчику ЧАЕС рухались належним чином і все гаразд.

Далі він зазначив, що це відбувається саме завдяки активній позиції Мінприроди у переговорному процесі, тобто пан Вакараш дає зрозуміти, що успіхами на майданчику ЧАЕС Україна зобов’язана саме Мінприроди. Про колектив ЧАЕС ані слова! Нажаль, колектив ЧАЕС відчуває від тих балачок лише огиду. Оскільки саме така позиція Мінприроди ображає та зневірює людей, що десятиріччями працювали у надскладних умовах ще за часів, коли ані Мінприроди, ані ви, ані пан Вакараш особисто не мали жодного відношення до проблем та завдань ЧАЕС.

Далі пан В. Вакараш зазначив, що ще в грудні минулого року, виявляється, постало питання про доцільність продовження контракту пану Грамоткіну І.І. Тож постають слушні питання: Чому? На підґрунті яких критеріїв? Хто відповідатиме за наслідки? Як це відповідає офіційній позиції України на минулій Асамблеї Донорів ЧФУ, де ви очолювали офіційну делегацію?

Далі пан Вакараш зазначив, що у Мінприроди було ухвалено рішення дати Грамоткіну І.І. ще один шанс завершити взяті його підприємством зобов’язання. Тут взагалі постає декілька питань: Чи є зазначені зобов’язання обов’язком держави? Чи відповідає Мінприроди за виконання державних зобов’язань?
В. Вакараш в контексті питання продовження контракту також зауважив, що Мінприроди звертало увагу на чисельні журналістські розслідування щодо пана Грамоткіна.

Шановний пане міністре!

З огляду на зазначене, звертаюсь до вас від імені колективу ДСП ЧАЕС та прошу відповісти в порядку, обумовленому Законом на вже поставлені питання та питання, що зазначені нижче.
1. Скільки разів ви особисто перебували на майданчику ЧАЕС з метою вивчення ситуації на ЧАЕС та її проблем у термін, що займаєте посаду міністра екології?
2. Чи ви маєте фахову «атомну» освіту та досвід роботи у атомній енергетиці чи атомній галузі взагалі?
3. Чи бував на ЧАЕС заступник міністра Вакараш В.М. у термін, що займає цю посаду, та скільки разів?
4. Чи пан Вакараш В.М. має фахову «атомну» освіту та досвід роботи в атомній галузі?
5. Чи були на протязі останніх 10 років, по результатам Асамблеї Донорів ЧФУ, зауваження чи рекомендації щодо керівництва ЧАЕС? Які саме?
6. Чи були отримані державою, на протязі останніх 10 років, в тому числі по результатам Асамблей Донорів ЧФУ, зауваження чи рекомендації щодо реалізації міжнародних проектів? Які саме? Чи вони виконані державою?
7. Які саме зобов’язання взяло на себе ДСП ЧАЕС і чи є ці зобов’язання обов’язком держави? Чи відповідає Мінприроди і ви особисто за виконання державних зобов’язань і як саме?
8. Чи є наявність будь-яких журналістських розслідувань законною підставою для прийняття керівниками Мінприроди рішень, кадрових тощо, відносно інших осіб?
9. На скільки відсотків має бути виконана державна програма та зобов’язання ДСП ЧАЕС, якщо фактичне фінансування в поточному році завдяки «активній позиції Мінприроди» становить 49% від необхідного та ще й за вашої вказівки капітальні видатки замінюються поточними, в частині розподілу коштів?
10. Яким чином та коли буде вирішено питання відшкодування витрат ПФУ ДСП ЧАЕС у 2018 році?
11. Чи подавало Мінприроди, за вашої каденції свої пропозиції щодо вирішення питання відшкодування витрат ПФУ підприємств зони відчуження через урядову законодавчу ініціативу?

Зазначені питання не мають за мету когось особисто принизити, але відкриті та відверті відповіді на них дають змогу суспільству самостійно дійти до висновків, які саме процеси відбуваються у виконавчій гілці влади держави.
Також нагадую вам вдруге, що Мінприроди не надало протоколу вашої зустрічі від 19.06.2018р. з представниками профспілкового комітету Первинної профспілкової організації ЧАЕС, з якої сплинуло вже півтора місяця.

Сподіваюсь на порозуміння,
З повагою,

Голова ППО ЧАЕС М. І. Орлов

Nearest Events

March 28, 1984 – Chornobyl NPP 4th Unit was put into design power 1 000 MW
March 29, 2000 – Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine No.589 “On pre-scheduled shutdown of Power Unit No.3 and final shutdown of Chornobyl NPP”

News distribution