ВО "Комбінат"

У жовтні 1986 року з метою забезпечення єдиного керівництва роботами, що проводилися в 30-кілометровій зоні ЧАЕС, забезпечення виконання завдань державного плану виробництва електричної енергїї, реалізації заходів щодо підвищення надійності і безпеки експлуатації енергоблоків, виконання функцій замовника під час спорудження об'єктів виробничого і невиробничого призначення наказом Мінатоменерго СРСР від 17.10.86 р. № 6с на основі постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 02.10.86 р. було утворено виробниче об'єднання "Комбінат".

На цій стадії управління ліквідацєюї аварії за рішенням Урядової комісії були розпочаті роботи з утримання передбачуваних розплавів активної зони на нижній захисній плиті реактора, а також із створення додаткового охолоджуваного горизонту (спеціального теплообмінника) під фундаментною плитою реактора для гарантованого виключення попадання радіоактивних продуктів і розплавленого палива в грунт і грунтові води. Спорудження плити розпочалося 3 червня і закінчилося 28 червня 1986 р. Однак розвиток процесу аварії не привів до очікуваного проплавлення фундаментної плити, і цей спеціальний теплообмінник не був включений в роботу.

Впродовж декількох годин після руйнування 4-го енергоблока пожежникам і персоналу ЧАЕС вдалося ліквідувати численні вогнища займань, що запобігло загрозі поширення пожежі на інші енергоблоки. Відразу після аварії були зупинені спочатку 3-й енергоблок, що становить з 4-м енергоблоком другу чергу ЧАЕС, а потім 1-й і 2-й енергоблоки.

Ликвидация аварии на ЧАЭС, робот-вездеход26 квітня - Аварія на 4-му енергоблоці. Розпорядженням Ради Міністрів СРСР № 830 для розслідування причин та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було створено Урядову комісію. Головою комісії було призначено заступника Голови Ради Міністрів СРСР Б.Є. Щербина

27 квітня - Евакуація населення з м. Прип'ять та 10-км зони.

Внаслідок аварії була зруйнована активна зона реактора, значна частина технологічного обладнання та будівельних конструкцій 4-го енергоблоку ЧАЕС. Були знищені бар’ери та системи безпеки, які захищали навколишнє середовище від радіонуклідів, що містились в опроміненому ядерному паливі.

Питання відновлення експлуатації перших трьох енергоблоків Чорнобильської АЕС, проведення необхідних для цього робіт були у ряді найважливіших в плані ліквідації наслідків аварії і вирішувалися паралельно з роботами по консервації четвертого енергоблока.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин