Чорнобиль — спільна доля України та Білорусі

Сьогодні, 26 квітня, промисловий майданчик Чорнобильської АЕС відвідали Президенти України Петро Порошенко і Республіки Білорусь Олександр Лукашенко. Глави двох держав взяли участь у заходах з приводу 31 роковин Чорнобильської катастрофи: спільно вшанували пам’ять загиблих у чорнобильській катастрофі та відвідали низку об’єктів на ЧАЕС.

Як повідомили у прес-службі Президента України, після завершення урочистостей на промисловому майданчику станції, Петро Порошенко та Олександр Лукашенко також проведуть переговори на території Білорусі.

Президенти вшанували пам’ять людей, що першими віддали своє життя заради подолання аварії. Біля пам’ятного знаку Героям Чорнобиля було встановлено корзини з квітами й стрічками у національних кольорах України та Білорусі.

Після закінчення урочистої церемонії глави держав побували на оглядовому майданчику об’єкта «Укриття» та у зоні вільного доступу Нового безпечного конфайменту. Також високі гості відвідали майданчик будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). На всіх об'єктах гості отримали детальну інформацію від генерального директора ДСП ЧАЕС Ігоря Грамоткіна.

На майданчику будівництва НБК президенти дали прес-конференцію представникам ЗМІ. Петро Порошенко, зокрема, зазначив: «Сьогодні проти України ведеться неоголошена війна. Ми — українці — зараз боремося за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Впевнений, що ми разом приборкаємо і цього демона».

«Я отримав тверде підтвердження і запевнення від Президента Білорусі — ніхто і ніколи не зможе втягнути Білорусь у війну проти України. Цього не допустять миролюбний народ Білорусі та її досвідчений та високодостойний Президент Лукашенко Олександр Григорович», — зазначив Президент. Петро Порошенко підкреслив, що Україна високо цінує дружбу і співпрацю з Білоруссю: «А лінія Київ-Мінськ — це вісь добра, дружби та миру».

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко зазначив, що українці знають про позицію білоруського народу. «Мир, мир і лише мир. Українці ніколи для білорусів не були чужими людьми», — наголосив він. Лідер Білорусі підкреслив: «Ми рідні люди. Ми можемо прийти до вас чи приїхати лише на тракторі допомогти обробляти землю, якщо потрібно. Що ми і робимо — ви допомагаєте нам, наші селяни допомагають вам. Ми будемо працювати лише в ім’я миру. У нас немає іншої мети».

Крім того, Олександр Лукашенко окремо наголосив, що сучасний стан майданчика ЧАЕС, новий безпечний конфайнмент та уся Чорнобильська АЕС справили на нього дуже позитивне враження: «Я був на вашій станції двадцять років тому. Маю визнати: це зовсім інша станція!».

Глава Української держави наголосив: «Для нас надзвичайно важливо, і я в цьому впевнений, що українсько-білоруський кордон був, є і завжди буде кордоном дружби, кордоном добросусідства, кордоном нашого надійного партнерства. Наголошую, кордоном миру. І ніхто ніколи Україну і Білорусь не посварить».

Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь
Візит президентів України та Республіки Білорусь

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин