Чорнобильська АЕС взяла участь у міжнародній конференції INUDECO

25-27 квітня Славутич приймав ІІ Міжнародну конференцію INUDECO. Темою цьогорічної конференції були «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища».

Дійсно масштабна наукова подія зібрала близько 180 учасників з Білорусі, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, України, Франції, Швейцарії, Японії від близько 50 інституцій. Переважна більшість із них — науковці-практики, які працюють у сфері атомної енергетики та фізики, займаються дослідженнями безпеки, інформаційних технологій, охорони навколишнього середовища та соціальних проблем на пост-аварійних територіях.

Сергій Кондратенко, заступник директора технічного ДСП ЧАЕС, привітав учасників міжнародного наукового форуму і підкреслив важливість запропонованих тем як для Славутича і Чорнобильської АЕС, так і для світового співтовариства:

«Ми маємо унікальний досвід подолання наслідків важкої аварії на ядерному об'єкті, ми маємо досвід зняття станції з експлуатації, і ми готові ділитися набути досвідом», — підкреслив він.

На відкритті конференції, серед її організаторів, виступили запрошені науковці: представники інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фушусіми (Японія): заступник директора Учімупа Хітоши та професор Марк Железняк, а також професор університету Берклі (США) Кай Веттер.

Після церемонії відкриття та протягом наступного дня 27 квітня учасники працювали у 5 тематичних векторах:

1. Досвід ліквідації наслідків аварії на Чорнобильський АЕС, реалізація проекту перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему.
2. Зняття з експлуатації атомних електростанцій, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.
3. Реабілітація, реінтеграція територій та соціальна адаптація населення у зв'язку з припиненням експлуатації містоутворюючих підприємств.
4. Технології розумного міста у XXI столітті.
5. Екологічні проблеми сталого розвитку та збереження навколишнього середовища.

У рамках секційних засідань було виголошено 111 доповідей, 11 з яких були від працівників Чорнобильської АЕС.

У рамках конференції паралельно проходили ще дві події: перший міський хакатон серед ІТ-фахівців та 12-й Славутицький екофорум.

Хакатон — змагання 10 команд молодих ІТ-спеціалістів у форматі 24-годинного марафону для розробки продукту або прототипу, потрібного місту нових ідей, наймолодшому місту України — Славутичу... Підведення підсумків хакатону та нагородження найкращий проектів відбуватиметься під час закриття конференції.

Учасники  секції «Екологічні проблеми сталого розвитку та збереження навколишнього середовища» мали екскурсію до Державної науково-дослідної установи «Чорнобильський центр з проблем радіоактивної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології».

У останній день конференції відбувся візит на промисловий майданчик Чорнобильської АЕС. Учасники відвідали оглядовий павільйон нового безпечного конфайнменту та місто Прип'ять. Окрема група технічних експертів-учасників конференції відвідала блочний щит управління 2 енергоблоку, центральний щит управління №1, приміщення інтегрованої автоматизованої системи контролю стану об'єкта «Укриття» та щит радіаційного контролю.

Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO
Міжнародна конференція INUDECO

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин