Місія технічної підтримки ВАО АЕС

З 15 по 19 травня на Чорнобильській АЕС проходить місія технічної підтримки ВАО АЕС на тему «Поводження з радіоактивно забрудненими водами».

В рамках заходу експерти місії з України, Угорщини та Росії спільно з фахівцями ЧАЕС провели обговорення проблеми поводження з радіоактивно забрудненими водами на ДСП ЧАЕС, а також відвідали об'єкти по поводженню з РАВ на промисловому майданчику ЧАЕС.

На ЧАЕС обсяги накопичення трапних вод в системі спецканалізації складають приблизно 12000 м3/рік. В даний час на Чорнобильській АЕС використовується схема для очищення радіоактивних вод, призначена для стану блоку, який знаходиться в режимі експлуатації. Поточне використання ресурсів (газ, тепло, електроенергія і пар) для очищення радіоактивних вод і виробництва очищеної води неефективно і затратно.

Серед базових практичних завдань місії — пошук оптимального і економічно доцільного підходу до очищення трапних вод на ДСП ЧАЕС, а також визначення оптимальної технології їх переробки з мінімальним утворенням вторинних відходів і обгрунтованою економічною ефективністю в умовах зняття з експлуатації.

В ході місії фахівці Чорнобильської АЕС ознайомилися з сучасними підходами і методами очищення радіоактивно забруднених вод (РЗВ) і досвідом їх застосування на об'єктах щодо поводження з РАВ (АЕС).

Необхідно відзначити, що проблемою очищення вод Чорнобильська АЕС займається планомірно і системно. Так, за результатами запитів ЧАЕС в період з 6 по 8 жовтня 2014 року Московським центром ВАО АЕС була проведена місія технічної підтримки по темі: «Визначення та впровадження нових методів дезактивації обладнання. Нові методи, технології очищення радіоактивних вод». У серпні 2016 МАГАТЕ за запитом ЧАЕС було проведено семінар з вибору технологій для очищення сольових вод (переробки водних радіоактивних відходів). За сприяння Європейського Союзу реалізується проект з проектування установки очищення вод об'єкта «Укриття» і рідких радіоактивних відходів від ТУЕ та органічних сполук.

Всі ці заходи спрямовані на пошук оптимальних і економічно доцільних підходів до поводження з радіоактивно забрудненими водами на ЧАЕС.

Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин