Уряд розглянув та схвалив внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС

21 червня на засіданні Кабінету Міністрів України було розглянуто та схвалено проект Закону України «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», яким передбачається виконання та фінансування відповідних робіт протягом наступних років і бюджетного фінансування відповідних робіт до 2020 року.

«Враховуючи рекомендації парламентських слухань Верховної Ради України останніх років, у яких постійно наголошувалося на необхідності актуалізувати Загальнодержавну програму, ми розробили зміни до неї, які необхідно затвердити для того, щоб виконати основні заходи зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Виконання цих завдань забезпечить національну безпеку України та дозволить створити умови для захисту наступних поколінь від дії іонізуючого випромінювання та радіоактивних речовин», - прокоментував Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

За його словами, актуалізована Загальнодержавна програма створить правові підстави для подальшого розроблення та можливості виконати до 2020 року такі основні заходи:

• розпочати роботи з консервації блоків 1, 2, 3;
• ввести в експлуатацію СВЯП-2 (сховище відпрацьованого ядерного палива) і розпочати роботи з перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1; завод з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), промисловий комплекс по поводженню з твердими радіоактивними відходами (ПКПТРВ) і розпочати роботи з переробки радіоактивних відходів (РАВ), накопичених за період експлуатації ЧАЕС;
• ввести в експлуатацію НБК;
• виконати план підвищення безпеки СВЯП-1;
• створити умови безпечного зберігання пошкодженого ядерного палива;
• виконати проектування нових установок для поводження з РАВ і розпочати їх реалізацію.

Довідково

Термін виконання першочергових заходів щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, запланованих на 2009-2012 роки згідно із Законом України від 15 січня 2009 р. № 886-VI «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», вичерпано.

Серед основних виконаних першочергових заходів слід зазначити такі:

- забезпечено на належному рівні безпеку блоків № 1, 2, 3, СВЯП-1, об'єкта «Укриття», фізичний захист ядерних матеріалів, що знаходяться на промисловому майданчику ЧАЕС, і дотримання гарантій МАГАТЕ з їх зберігання;
- неперевищення радіаційного впливу на персонал, населення і навколишнє середовище, нормативів щодо викидів та скидів;
- реакторні установки блоків № 1, 2, 3 приведено до стану «остаточно зупинені»;
- блокі № 1, 2, 3 повністю звільнени від відпрацьованого ядерного палива;
- закінчено фізичні роботи зі спорожнення басейнів витримки центральних залів блоків 1, 2 та 3.

Також, необхідно виконати нові заходи, спрямовані на зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. З цією метою ще у лютому 2012 року був розроблений проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин