Основні дати першого етапу

Ликвидация аварии на ЧАЭС, робот-вездеход26 квітня - Аварія на 4-му енергоблоці. Розпорядженням Ради Міністрів СРСР № 830 для розслідування причин та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було створено Урядову комісію. Головою комісії було призначено заступника Голови Ради Міністрів СРСР Б.Є. Щербина

27 квітня - Евакуація населення з м. Прип'ять та 10-км зони.

27 квітня - 10 травня - Засипка захисних матеріалів з вертольотів у розвал 4-го енергоблоку.

2 травня - Прийнято рішення про евакуацію населення з 30-км зони ЧАЕС та інших населених пунктів, що піддалися радіоактивному забрудненню. Енергоблоки №1,2,3 переведені в режим тимчасової консервації.

6 травня - Персоналом ЧАЕС звільнено від води перший поверх басейна-барботера 4-го блоку з метою усунення контакту розплавлених паливних мас з водою. Різке зниження потужності викиду. Початок дезактивації території, будівель та споруд ЧАЕС та м. Прип’ять.

9 травня - Постанова ЦК КПРС та Ради Міністрів СРСР "Про проведення дезактиваційних робіт в районах УРСР та БРСР, що піддалися радіоактивному забрудненню внаслідок аварії на ЧАЕС".

16 травня - Урядова комісія прийняла рішення про довготермінову консервацію зруйнованого енергоблоку.

20 травня - Наказ №211 Міністерства середнього машинобудування "Про організацію управління будівництва на Чорнобильській АЕС" (УБ-605).

20 травня - 15 липня - Перший етап спорудження "Укриття". Підготовка простору для розвертання будівельних робіт (видалення джерел випромінювання, дезактивація). Виготовлення конструкцій та елементів ОУ. Створення інфраструктури (бетонні заводи, транспортні комунікації, соціально-побутова інфраструктура та ін.).

3 червня - 28 червня - Спорудження теплообмінника під фундаментною плитою реактору.

1 липня - У відповідності до приказу №394 Міненерго СРСР персонал ЧАЕС переведено на вахтовий метод роботи (15-15).

16 липня -15 вересня - Другий етап спорудження ОУ. Виконання основного обсягу будівельних робіт.

22 серпня - Прийнято рішення про проведення додаткової евакуації населення з населених пунктів у зв’язку з аварією на ЧАЕС.

15 вересня - 30 листопада - Третій етап спорудження ОУ. Завершення будівельно-монтажних робіт.

1 жовтня - Післяаварійний пуск енергоблоку №1.

2 жовтня - Постанова ЦК КПРС та Ради Міністрів СРСР "Про будівництво нового міста для постійного проживання працівників Чорнобильської АЕС".

5 листопада - Післяаварійний пуск енергоблоку №2.

30 листопада - Державна комісія прийняла на технічне обслуговування законсервований 4-й енергоблок.

3 грудня 1987 року - Післяаварійний пуск енергоблоку №3.