Росатом обговорює можливість участі у виведенні з експлуатації Чорнобильської АЕС

Друк

18 липня 2013 року Чорнобильську АЕС відвідала російська делегація на чолі з Генеральним представником Держкорпорації «Росатом» у Східній Європі Олександром Мертеном.

До складу російської делегації увійшли представники дочірніх компаній ДК «Росатом» - ЗАТ «Русатом Сервіс» на чолі з генеральним директором Михайлом Концеревим та заступник директора Східноєвропейського управління ЗАТ «Русатом Оверсіз» зі штаб-квартирою в Києві Віталій Драгунов.

Генеральний директор ДСП «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін надав російській делегації інформацію щодо планів з виведення з експлуатації 1,2 та 3-го блоків Чорнобильської АЕС, про поточний стан об’єкту «Укриття» та хід робіт з його перетворення на екологічно безпечну систему.

У ході візиту представники ДК «Росатом» ознайомилися з результатами робіт, що виконувалися під керівництвом ЗАТ «Атомстройекспорт» (дочірньої компанії ДК «Росатом») при реалізації проектів в рамках програми SIP: «Стабілізація об’єкта «Укриття», «Підвищення безпеки об’єкта «Укриття», «Будівництво системи протипожежного захисту об’єкта «Укриття» та «Будівництво нової вентиляційної труби II черги ЧАЕС».

«Ми домовились з керівництвом Чорнобильської АЕС опрацювати питання щодо можливої участі підприємств Держкорпорації "Росатом" в процесі виведення з експлуатації ЧАЕС. Нам належить серйозна та перспективна робота у цьому напрямку» – наголосив за підсумками зустрічі з керівництвом ЧАЕС Олександр Мертен.

Генеральний представник Держкорпорації «Росатом» підкреслив, що наявні у корпорації компетенції дають змогу з упевненістю говорити про можливу участь її підприємств у майбутніх тендерах з проектів підвищення безпеки об’єкта «Укриття».

Михайло Концерев, генеральний директор «Русатом Сервіс», підтвердив зацікавленість його компанії у розвитку всебічної співпраці з ДСП «Чорнобильська АЕС» та іншими українськими підприємствами, що працюють на майданчику ЧАЕС.

Зі свого боку, генеральний директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін зазначив, що адміністрація ЧАЕС вітає повернення «Росатома» на майданчик станції, оскільки знання та досвід керівників та персоналу корпорації, поза сумнівом, стануть у нагоді при здійсненні нових, складних та цікавих проектів, що плануються до реалізації.

«Також, звісно, ми вітаємо повернення на наш майданчик Віталія Драгунова, під керівництвом якого ЗАТ «Атомстройекспорт», титульна компанія консорціуму «Стабілізація», виконала ряд найважливіших проектів, спрямованих на підвищення безпеки об’єкта «Укриття». Будь-які роботи, що виконуються у нас, є складними, оскільки здійснюються в умовах радіаційно забрудненого майданчика. Відтак, великого значення набуває рівень кваліфікації та виробничої культури підрядника, що їх виконує. Якість виконання попередніх проектів дозволяє нам бути впевненими, що у майбутньому на нас чекає нова успішна співпраця», — підсумував Ігор Грамоткін.

Російська делегація високо оцінила зусилля, які докладає керівництво Чорнобильської АЕС для забезпечення безпеки та підтримки життєдіяльності об’єктів станції. За словами Олександра Мертена, велике враження справило ставлення адміністрації Чорнобильської АЕС до безпеки працюючого на станції та відрядженого персоналу.