Технічний семінар з питань виведення з експлуатації водоймища-охолоджувача ЧАЕС

Друк

1-3 жовтня 2013 року у Києві проходить технічний семінар “Результати діяльності, пов'язаної з варіантами виведення з експлуатації водоймища-охолоджувача ЧАЕС”. Семінар організовано  у рамках виконання проекту технічного співробітництва МАГАТЕ UKR/9/030 “Надання допомоги ЧАЕС у виведенні з експлуатації та безпечному поводженні з радіоактивними відходами”.

Дослідження та передпроектні розробки, проведені в останні роки з метою визначення стратегії виведення з експлуатації водоймища-охолоджувача (ВО) показали, що реалізація такого проекту дозволить не лише знизити капітальні та експлуатаційні витрати, пов'язані з підтриманням номінального рівня води у водоймищі-охолоджувачі, але й зменшити кількість радіоактивно-забруднених вод, які утворюються в результаті постійного підтоплення нижніх приміщень блоків ЧАЕС, понизити ризики, пов'язані із можливим проривом захисної дамби та скоротити винесення радіоактивних речовин із ВО в р. Прип'ять у зв'язку з великою фільтрацією водоймища.

Однак при виведенні з експлуатації водоймища-охолоджувача можуть виявлятися і негативні фактори, а саме - можливість розповсюдження радіоактивних аерозолів з поверхні осушених ділянок водойми за рахунок вітрового підйому, ефекти неконтрольованого розвитку трансформації екосистеми та гідро біонтів, які можуть призвести до небажаних екологічних та санітарно-гігієнічних наслідків.

Проблемні питання виводу із експлуатації водоймища-охолоджувача ЧАЕС, особливості розробки проектної документації, гідрогеологічні та радіологічні прогнози, можливі екологічні зміни, заходи по ремедіації та моніторингу, регулюючі вимоги до вказаної діяльності – саме ці питання стали предметом обговорення на семінарі. В рамках семінару також розглядається проект техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), яке зараз розробляє Чорнобильська АЕС. У розробці окремих розділів ТЕО і експертних оцінках брали участь учені і фахівці ДСП „Чорнобильський спецкомбінат”, Інституту гідробіології НАНУ, Науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, Науково-дослідного інституту радіаційного захисту АТН України, Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту НАНУ, Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ, Інституту геологічних наук НАНУ, Інституту географії НАНУ, експерти МАГАТЕ. 

Представники цих організацій, Інституту проблем безпеки АЕС, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства охорони здоров’я, Державної інспекції ядерного регулювання, Державного Агентства з управління зоною відчуження, Укрдержбудекспертизи долучилися до участі у семінарі та обговорення зазначених питань.

Залучення широкого кола фахівців на етапі обговорення ТЕО дозволить гарантувати безпечне зняття з експлуатації водоймища-охолоджувача ЧАЕС та  створити умови для природного самовідновлення трансформованої на його території екосистеми.

Довідково

Водоймище-охолоджувач ЧАЕС (ВО) було споруджено шляхом створення штучної огороджувальної дамби на заплавній території р. Прип'яті площею близько 22,9 км2. Об'єм води ВО розрахований для охолодження 4-х блоків ЧАЕС в режимі вироблення електроенергії. Заповнення втрат від фільтрації і втрат на випаровування води у водоймище здійснюється з р. Прип'ять насосами підживлення до проектного рівня 111,00 мБС, що вище рівня в річці Прип'ять на 7 метрів. В результаті запроектної аварії ЧАЕС 1986 р. на поверхню ВО осаджувалися радіоактивні аерозолі, а також дисперговані паливні частинки зі зруйнованого реактора. Крім того, у водойму було скинуто близько 5000 м3 забруднених вод з систем технічного забезпечення станції. Туди ж надійшла частина води, яка використовувалася для пожежогасіння на блоці № 4 в період аварії, а також, частково, води, які збиралися в системі промливневої каналізації після дезактивації проммайданчика ЧАЕС.

Припинення роботи ЧАЕС в енергогенеруючому режимі дозволили вивести з експлуатації більшу частину систем, для функціонування яких була необхідна подача технічної води.  На сьогоднішній день кількість води у водоймище-охолоджувачі ЧАЕС багаторазово стало перевищувати її потреби. При цьому щорічні витрати на підтримку безпечного стану дамби водойми охолоджувача і роботу насосної станції складають близько 5 мільйонів гривень.