Протиаварійне тренування на ЧАЕС

Друк

1 листопада на Чорнобильській АЕС відбулось протиаварійне тренування, мета якого полягала у практичному відпрацюванні дій персоналу Чорнобильської АЕС та підрядних організацій при виникненні радіаційної аварії, а також перевірки системи аварійної готовності та реагування ДСП ЧАЕС.

Згідно з умовами тренування, відпрацьовувалися дії персоналу у разі виникнення надзвичайної ситуації при падінні вентиляційної труби (ВТ-2) другої черги. У відповідності з розробленим сценарієм, у результаті падіння труби на проммайданчику ЧАЕС виникла радіаційна аварія, яка вимагала негайної евакуації з умовно ураженої зони людей, що працюють в локальній зоні об'єкта «Укриття», а також тих, чиї робочі місця розташовані в будівлях, що знаходяться в безпосередній близькості до місця «аварії».

Керівник тренування, директор технічний (- головний інженер) Андрій Білик наголосив, що тема тренування вибрана не випадково: «В даний час виконується демонтаж старої вентиляційної труби другої черги ЧАЕС. Вага першого демонтованого фрагмента близько 30 тонн. З урахуванням того, що роботи ведуться над третім блоком станції і в безпосередній близькості від об'єкта «Укриття», всі, хто знаходиться на проммайданчику станції, повинні вміти чітко діяти в умовах надзвичайної ситуації».

Андрій Білик також зазначив, що збір аварійних бригад, виконання дозиметричної розвідки і безпосередньо евакуація персоналу ЧАЕС та підрядних організацій були проведені в найкоротший термін і з дотриманням вимог радіаційної безпеки.

«З моменту подачі сигналів оповіщення про виникнення радіаційної аварії до завершення евакуації людей до захисної споруди № 1 пройшло всього 27 хвилин, - повідомив А. Білик. - Це дуже високий показник. Впевнений, що подібні тренування необхідно проводити якомога частіше, оскільки злагодженість дій персоналу в умовах реальної надзвичайної ситуації дозволить уникнути негативних наслідків для працівників майданчика».