З 04 по 07 листопада 2013 року у м. Славутичі проходив семінар МАГАТЕ з питань підготовки ліцензійної документації із зняття з експлуатації та процесу ліцензування

Друк

Семінар організований в рамках проекту технічного співробітництва МАГАТЕ «Підтримка робіт із зняття з експлуатації та поводження з РАВ на Чорнобильській АЕС, Ігналінської АЕС та АЕС А1».

У заході взяли участь експерти МАГАТЕ з Німеччини, Франції та Росії, представники регулюючих органів України, Литви та Словаччини, представники АЕС, залучених до цього проекту, а також Запорізької, Рівненської та Південно-Української АЕС.

Протягом семінару експертами були представлені міжнародні стандарти з ліцензування, оцінки впливу на навколишнє середовище, промислової безпеки та охорони праці при знятті з експлуатації. Національні підходи до цих питань, представлені учасниками, показали, що основна відмінність виходить з обраних стратегій зняття з експлуатації. Для ЧАЕС застосовується стратегія відкладеного демонтажу з етапом витримки, для Ігналінської АЕС - стратегія негайного демонтажу з поділом процесу демонтажу на окремі проекти, в Словаччині на АЕС А1 також застосовується стратегія раннього демонтажу, але з так званим поетапним підходом. Проте в цілому сторони продемонстрували прихильність міжнародним рекомендаціям, зокрема, рекомендаціям МАГАТЕ. Це стосується як пакетів документів, що розробляються, так і всього процесу ліцензування діяльності із зняття з експлуатації.