Місія МАГАТЕ на ЧАЕС

Друк

22 січня 2014 року на Чорнобильській АЕС розпочала роботу експертна місія МАГАТЕ з розгляду проекту технічної специфікації на модернізацію установки спалювання РАВ заводу з переробки твердих радіоактивних відходів (ЗПТРВ).

Модернізація установки спалювання передбачає створення і включення в технологічний ланцюжок ЗПТРВ додаткового вузла парафінування для виконання технологічних операцій по змішуванню отриманого в результаті спалювання РАВ вогнетривкого продукту у вигляді золи та попелу з парафіном перед його пресуванням.

Необхідність такої операції викликана присутністю в золі і попелі легких летючих фракцій, які в процесі пресування бочки можуть вийти за її межі через передбачені конструкцією перфоровані отвори і призвести до радіоактивного та механічного забруднення обладнання, а також технологічних приміщень ЗПТРВ.

З аналогічною проблемою зіткнулися у Центрі з переробки твердих РАВ на АЕС Богуніце (Словаччина). Відсутність вузла парафінування золи приводила до механічного та радіоактивного забруднення обладнання і технологічних приміщень, яке супроводжувалося виходом з ладу обладнання та необхідністю регулярної дезактивації. Це призводило до додаткових фінансових витрат, додаткових затрат праці і додаткового радіоактивного опромінення обслуговуючого персоналу. Ця проблема на АЕС Богуніце (Словаччина) була успішно вирішена в 2005 році шляхом упровадження до складу установки спалювання додаткового вузла парафінування золи. Цей метод показав високу ефективність, його впровадження потребувало незначних модифікацій обладнання, використання вільних просторів, а також наявних транспортних і маніпуляційних засобів.

В рамках проекту технічного співробітництва з МАГАТЕ в кінці 2011 року були розпочаті роботи з вивчення можливості впровадження вузла парафінування золи на ЗПТРВ Чорнобильській АЕС, проведено кілька експертних місій. За допомогою експертів зі Словаччини була розроблена концептуальна пропозиція.

В рамках місії, яка триватиме до 24 січня 2014, експерти Центру з переробки твердих РАВ на АЕС Богуніце (Словаччина) розглянуть проект технічної специфікації і видадуть свої рекомендації для його коригування та наступних робіт.

Місія МАГАТЕ на ЧАЕС, 22.01.2014
Місія МАГАТЕ на ЧАЕС, 22.01.2014
Місія МАГАТЕ на ЧАЕС, 22.01.2014
Місія МАГАТЕ на ЧАЕС, 22.01.2014