З 29 по 31 січня 2014 року на ЧАЕС проходить експертна місія МАГАТЕ

Друк

З 29 по 31 січня 2014 року на ЧАЕС проходить експертна місія МАГАТЕ з розгляду проекту технічної специфікації на створення пілотної установки переробки пульпи фільтроперлиту і шламів на ДСП ЧАЕС.

Дана місія є продовженням робіт, проведених протягом 2013 року по дослідженню можливості застосування геополімеру GEOSIL в якості в'яжучого матеріалу для іммобілізації РАВ. Ця технологія успішно використовується для іммобілізації іонообмінних смол і шламів на АЕС А-1 і V-1 (Богуніце, Словаччина).

Попередні результати досліджень, проведені на ЧАЕС, підтвердили можливість використання геополімерів в технології іммобілізації радіоактивних відходів. При цьому наповнення відходів у матриці GEOSIL, при дотриманні критеріїв приймання упаковок РАВ у спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих РАВ (СОПСТРВ), перевищує кількість відходів у цементній матриці, яка визначена технологією заводу з переробки рідких РАВ ЧАЕС. Це дозволить зменшити кількість вироблених упаковок РАВ з дотриманням вимог нормативної документації, чинної в Україні, а також рекомендацій МАГАТЕ з питань поводження з радіоактивними відходами.

Для вирішення питань переробки накопичених на майданчику пульпи фільтроперлиту і шламів ДСП ЧАЕС продовжить роботи з доопрацювання рецептур іммобілізації рідких радіоактивних відходів, а розроблені рецептури планує апробувати на спеціально створеній пілотній установці.

В рамках місії фахівці ДСП ЧАЕС та експерти МАГАТЕ обговорять розроблений проект технічної специфікації на створення пілотної установки переробки пульпи фильтроперлита і шламів та представлять свої рекомендації.