Інформація щодо стану реалізації проекту будівництва НБК

Друк

На майданчику Чорнобильської АЕС тривають активні роботи по спорудженню Нового безпечного конфайнмента (НБК).

Як повідомив головний інженер проекту «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» Володимир Каштанов, станом на 18.04.2014 виконано монтаж 12793 тонн металоконструкцій Східної частини Арки, що складає 93% від загальної ваги. 01-03 квітня 2014 року було успішно здійснено операцію з її переміщення до зони очікування.

Ведеться поставка та монтаж основних металоконструкцій Західної частини Арки. На поточний час змонтовано більше 92% металоконструкцій від проектної ваги до першого підйому, який заплановано на кінець квітня 2014 року. Тривають роботи з монтажу повітропроводів кільцевого простору Західної частини Арки, а також монтаж зовнішньої та внутрішньої обшивки.
Паралельно з роботами по монтажу Арки виконуються облаштування фундаментів сервісної зони НБК. На північній стрічці завершено всі основні будівельні роботи, готовність фундаментів на південній стрічці складає понад 50%.
Також на майданчику проводяться роботи з будівництва технологічної будівлі та допоміжних споруд. Завершено буріння свердловин, армування та бетонування плити цементації, на 82% виконано цементацію свердловин, виконується монтаж арматури для влаштування фундаментної плити технологічної будівлі. Початок бетонування заплановано на кінець квітня 2014 року.

Щотижнева інформація щодо ходу будівництва НБК 

Довідково: згідно проекту, до складу НБК входить основна споруда, що складається з арочної конструкції проліт якої в напрямі північ-південь складає 257,44 м, висота 108,39 м, довжина 150 м, фундаменти, західну і східну торцеві стіни, необхідні забезпечуючі та допоміжні системи; технологічний корпус, який включає ділянки дезактивації, фрагментації і упакування, саншлюзи, майстерні та інші технологічні приміщення; допоміжні споруди.