Уряд затвердив Порядок використання бюджетних коштів для Чорнобильської АЕС

Друк

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки у безпечному стані енергоблоків та об'єкта "Укриття" і здійснення заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС в 2014 році. Відповідне рішення закріплено урядовою постановою №108 від 16 квітня.

Згідно з документом, загальну суму виділених коштів, 745271,4 тис. грн., планується розподілити за основними напрямками діяльності Чорнобильської АЕС. Зокрема, 376508,3 тис. грн. буде спрямовано на підтримку в безпечному стані першого - третього енергоблоків ЧАЕС і сховища відпрацьованого ядерного палива, ще 234182 тис. грн. – на здійснення організаційно-технічних заходів з управління, експлуатації, технічного обслуговування, ремонту систем, що забезпечують життєдіяльність Чорнобильської АЕС, забезпечення контролю за станом ядерної та радіаційної безпеки. Окрім цього, 63617,1 тис. грн. передбачається на виведення з експлуатації та частковий демонтаж окремих систем і елементів енергоблоків, 43700 тис. грн. – на звільнення блоків від ядерного палива, 27264 тис. грн. – на створення інфраструктури з поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінприроди, розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми — Державне агентство України з управління зоною відчуження.