Керуючі ЄБРР приймуть рішення про виділення додаткових коштів на будівництво Нового безпечного конфайнмента (НБК) на Чорнобильській АЕС

Друк

Керуючі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) приймуть рішення про виділення додаткових вкладів Банку на завершення будівництва Нового безпечного конфайнмента (НБК) на майданчику Чорнобильської АЕС на місці ядерної аварії 1986 року. Відповідну пропозицію було схвалено Радою директорів в середу (29 жовтня 2014) і тепер буде передано на узгодження акціонерам Банку.

Бюджетний дефіцит чорнобильського проекту становить 615 млн. Євро. Для його покриття  пропонується внесення додаткового вкладу в розмірі 350 млн. Євро з боку ЄБРР, очікується вклад в розмірі 165 млн. Євро від країн «Великої сімки»/Європейської комісії, а також залучення 100 млн. Євро від країн-донорів, які не входять до складу «Великої сімки». Країни «Великої сімки» очолюють зусилля з мобілізації додаткових коштів, і організовують захід зі збору внесків навесні 2015 року. Банк втрутиться, у разі якщо зусилля зі збору необхідних коштів, які виділяються країнами-донорами, що не входять до складу «Великої сімки», не досягнуть своєї мети.

Новий безпечний конфайнмент зробить старе «Укриття» і залишки зруйнованого реактора ЧАЕС стабільним та екологічно безпечним об'єктом. Оснащений автоматичними кранами, він створить умови для демонтажу поспіхом спорудженої старої конструкції та для операцій щодо поводження з відходами на весь період терміну своєї служби протягом 100 років.

Завершення проекту заплановано на кінець 2017 року. Загальна вартість реалізації «Плану здійснення заходів на об'єкті «Укриття» (ПЗУ), головним елементом якого є Новий безпечний конфайнмент, оцінюється в межах 2,15 млрд. Євро. Вартість НБК складає близько 1,5 млрд. Євро.

Президент ЄБРР сер Сума Чакрабарті сказав: «Звертаючись з такою пропозицією, ЄББР демонструє справжнє лідерство з метою довести цей унікальний проект до успішного завершення. Нас обнадіює те, що міжнародне співтовариство також висловило свою готовність підтримати ці зусилля, а ЄБРР зі свого боку буде продовжувати діяльність в якості розпорядника коштів Чорнобильського Фонду «Укриття».

Чорнобильський Фонд «Укриття», яким керує ЄБРР, був заснований в 1997 році. На сьогоднішній день ЧФУ отримав понад 1,2 млрд. Євро від 43 урядів-донорів. До сьогоднішнього рішення ЄБРР вже надав 325 млн. Євро зі своїх власних ресурсів на підтримання робіт на чорнобильському майданчику.

Рада Керуючих ЄБРР - це вищий керівний орган Банку, який представляє його 66 акціонерів. За прийняття рішення про виділення додаткового фінансування для Нового безпечного конфайнмента на Чорнобильському майданчику потрібно голосування власників двох третин акцій Банку і більшість у дві третини його Керівників. Прийняття відповідного рішення очікується протягом найближчих 30 днів.

Прес-реліз ЄБРР від 31.10.2014