Лорін Додд: «Наступає дуже важливий момент – момент, якого ми всі з нетерпінням чекали!»

Друк

Не дивлячись на зимові холоди роботи за проектом НБК йдуть повним ходом. Подробицями ділиться директор групи управління проектом "План здійснення заходів на об'єкті "Укриття" Лорін Додд:
— Спершу я хочу підвести деякі підсумки роботи за проектом ПЗУ за 2011 рік. Рік виявився дуже успішним. По-перше, завершений проект з протипожежного захисту об'єкта «Укриття» (СППЗ). Немає сенсу зайвий раз пояснювати, наскільки це важливо. Скажу лише, що в даний час завдяки реалізації СППЗ рівень безпеки ОУ значно зріс. По-друге, завершений і зданий Замовникові проект інтегрованої автоматизованої системи контролю ОУ. Цей проект унікальний, оскільки встановлені системи дозволяють у режимі реального часу вести контроль цілого ряду параметрів «Укриття» — нейтронного потоку, радіаційної обстановки, сейсмічної складової та ін.

Підходить до логічного завершення проект з удосконалення системи доступу та фізичного захисту ОУ. Він знаходиться на етапі введення в експлуатацію, пройшов ряд випробувань. 5 березня планується почати завершуючі випробування вводимих систем, і після їх закінчення підрядник завершить всі свої зобов'язання і передасть систему Замовникові. Це винятково важливий з точки захисту радіоактивних і ядерних матеріалів проект. Його реалізація дозволить виконати всі вимоги МАГАТЕ у даному напрямі. Система дає можливість контролювати кожне відвідування «Укриття», переміщення на майданчику, захист матеріалів, що знаходяться на ньому.

 

Завершено будівництво нової вентиляційної труби. Тепер чорнобильський блок — єдиний у світі блок з реактором РБМК, що має дві труби! Введення в експлуатацію нової труби планується у липні поточного року.

У 2011 році завершені котловани для фундаментів насування НБК, фундаменти підйомних башт, робочий майданчик для монтажу конструкцій арки. Зараз ми працюємо з регулюючими органами, щоб отримати дозвіл на класифікацію цього майданчика як зони вільного доступу. Що це означає? Робочі в її межах зможуть знаходитися без респіраторів і додаткових засобів індивідуального захисту, що значно підвищить темп робіт і продуктивність праці.

У вересні минулого року до ГІЯРУ був поданий дуже великий пакет проектної документації — Ліцензійний Пакет №5. За наслідками розгляду цей пакет був повністю узгоджений. До ЛП-5 входять пакети документів з основній конструкції арки та її обшивки. Як тільки «Новарка» надасть необхідні документи до ДАБК і отримає дозвіл, можна буде починати будівництво. До цього пакету не увійшли документи на систему мостів основних кранів. Вони включені у додаток до ЛП-5 і будуть представлені на розгляд в березні поточного року. Мова йде про сталеві конструкції, на які кріпитимуться основні крани. Металеві конструкції компонентів арки у даний час вже виготовляються на італійському підприємстві. Найближчим часом вони почнуть поступати до України. Передбачається, що в кінці березня, коли дозволять погодні умови, почнуться роботи з монтажу конструкцій арки. Це дуже важливий момент для нас, ми дуже чекали його. Це результат нашої роботи впродовж дуже тривалого періоду часу.

Тепер те, що стосується системи обшивки арки. Це дуже складна система. Вона включатиме покрівлю над аркою і покрівлю під аркою з достатньо великим міжарочним простором. Найбільш важливим у ній, природно, є міжарочний простір з системою контролю температури і вологості, що є необхідним для забезпечення служби всієї конструкції арки протягом 100 років. Тому коли ми говоримо про багатошарову, складну, композитну систему, це означає, що дана система не просто забезпечуватиме захист від вологи, температурний режим, але й дозволить контролювати клімат усередині арки та міцність всієї конструкції. Для ізоляції використовуватимуться декілька видів матеріалів. Основний конструкційний матеріал – неіржавіюча сталь. Після узгодження з ГУП ПЗУ «Новарка» вибрала постачальника цього матеріалу. Це турецький виробник, який займатиметься доопрацюванням цього матеріалу, виробництвом і, зрештою, установкою. Наступного тижня будуть завершені випробування обшивального матеріалу у Великобританії. Якщо вони завершаться успішно – а для цього є всі підстави, то вже на початку липня почнеться його постачання.

— Що зараз відбувається на майданчику НБК? Зима, холодно, але ж проект не зупинений?

— Ні, звичайно, не зупинений. Дійсно, зараз на майданчику проводиться не так багато робіт, але вони ведуться з незмінним темпом і з дотриманням розробленого графіку. Ті, хто трохи знайомий з проектом будівництва арки, напевно пам'ятають, що зібрана арочна конструкція насуватиметься на «Укриття» по горизонтальних балках – свого роду полозам. У даний час ведеться укладання цих балок. Робота вимагає високої точності.

— Зараз? Взимку? У мороз?!

— У Новарки є декілька об'ємних опалювальних мобільних боксів, за допомогою яких і виконуються роботи, пов'язані з укладанням балок. Саме ж укладання виконується посекційно. Виглядає це досить прозаїчно: на певну ділянку насувається бокс, проводяться необхідні операції, і бокс пересувається на наступну ділянку. У даний час виконано близько 40 відсотків цих робіт.

— Тобто, поки що все відбувається у зоні монтажу арки. Тут вже завершені фундаменти, підготовлена робоча платформа і майданчики для підйомних башт. А коли будуть відновлені роботи з будівництва фундаментів, на яких буде встановлений НБК?

— Всі 396 паль, які потрібні для фундаментів у монтажній зоні і у зоні насування арки були забиті ще у 2011 році. Нагадаю: металеві палі діаметром 1 метр спочатку занурювалися на восьмиметрову глибину за допомогою віброзанурювача, а потім гідромолот забивав їх на проектну глибину — 24 метри. Поблизу об'єкта «Укриття» цю технологію використовувати не можна, оскільки вібрація небезпечна для його конструкцій. Тому вже минулого року підрядник почав вивчати можливість застосування буро-ін'єкційної технології. За допомогою бура у грунті робиться циліндровий отвір, проектна глибина якого повинна складати 19 метрів. У цей отвір вводиться металева паля, а потім під натиском до неї нагнітається бетон. Після затвердіння бетону виходить дуже міцна та надійна конструкція.

Важливо відзначити: перш, ніж дана технологія використовуватиметься в проекті НБК, вона повинна бути випробувана, а її ефективність і безпека підтверджені. У минулому, 2011 року, підрядник проводив декілька серій випробувань, проте кожного разу в процесі їх виконання виникали ті або інші складнощі. У зв'язку з цим були внесені певні корегування до системи проведення випробувань. З настанням весни випробування поновляться. Зараз підрянчик веде підготовчі роботи. — Що мається на увазі? — Річ у тому, що паля повинна, скажімо так, «вистоятися» протягом місяця, а бетонна суміш – осісти і остаточно ущільнитися. Як тільки це відбудеться, почнуться випробування паль під навантаженням.

— Які найближчі – місяць-два, і перспективні — півроку, плани за проектом НБК?

— Найближчим часом почнуться роботи за контрактом на реконструкцію і модернізацію каналізаційно-очисних споруд, розташованих у місті Прип’яті. Та каналізаційно-очисна система, яка зараз використовується на майданчику ЧАЕС, перебуває не в кращому стані. Тому було ухвалено рішення використовувати КОС Прип’яті. Ми візьмемо частину цієї системи, виконаємо її модернізацію, після чого вона зможе обслуговувати потреби всього майданчика станції. Підрядник зараз працює над планом виконання робіт, які, ми сподіваємося, почнуться вже в наступному місяці.

Наступний важливий проект – це демонтаж старої вентиляційної труби другої черги. Ми чекаємо, що контракт на його виконання буде підписаний вже у квітні.

Також в рамках проекту НБК є вимога по посиленню торцевих стін машзала у тих місцях, де буде їх сполучення з конструкціями конфайнмента. Відповідно до проекту, із західного боку частина конструкцій машзала виступає за межі НБК. Конструкція конфайнмента примикатиме до машзалу зверху, а також буде продовжена внутрішньою стіною в самому машзалі. Ця стіна повинна бути посилена і відповідати вимогам міцності, обгрунтованим у проекті НБК. Аналогічна ситуація і зі східною ділянкою стіни, у місці сполучення між третім та четвертим блоком. На початку березня ми плануємо укласти контракт з Київським інститутом «Енергопроект» та його партнерами на посилення стіни. Це дуже важлива ділянка робіт на захисних конструкціях, які в повному об'ємі повинні бути виконані до того моменту, як почнеться насування і НБК буде встановлений в проектне положення. Один рік піде на розробку проекту, після чого він пройде всі необхідні узгодження у ГІЯРУ. Потім почнеться тендерний процес, мета якого — визначити підрядника виконання фізичних робіт за цим проектом. Повторюся: вони повинні бути завершені до кінця 2014 року.

Крім того, у нас є ще один проект, і контракт на його виконання треба укласти у найближчі два місяці. Це контракт на робоче проектування Пускового Комплексу-2 (ПК-2). Нагадаю: ПК-1 включає комплекс робіт із створення НБК, а ПК-2 включатиме роботи з демонтажу конструкцій об'єкта «Укриття» і всі роботи, які повинні бути виконані після створення нового безпечного конфайнмента.