Президент України взяв участь у церемонії запуску технологічного циклу будівництва нового безпечного конфайнменту

Друк

Сьогодні на Чорнобильській АЕС почалися монтажні роботи зі зведення нової захисної споруди (конфайнмента). Участь у церемонії запуску технологічного циклу будівництва нового саркофага прийняв Президент України Віктор Янукович, а також посли в Україні 21-ї країни, які є вкладниками Чорнобильського фонду "Укриття".
- Ця конструкція за своїми масштабами не має аналогів у світі, - наголосив Віктор Янукович, виступаючи на церемонії відкриття. Від імені України Президент висловив вдячність усім країнам-донорам ЧФУ за їх розуміння та дієву підтримку нашої держави у подоланні наслідків найтяжчої за всю історію людства техногенної катастрофи.
- Успішна реалізація цього проекту гарантуватиме екологічну безпеку всіх прилеглих територій, унеможливить потрапляння радіації в атмосферу, - підкреслив Віктор Янукович. - Будівництво нового безпечного конфайнмента над четвертим енергоблоком ЧАЕС є одним з найважливіших умов перетворення об'єкта в екологічно безпечну систему.
Президент також додав, що великі надії в цьому зв’язку покладаються на професійну команду, яка працює на будівельному майданчику ЧАЕС, і подякував за якісне виконання завдань на підготовчому етапі монтажу Арки.
Як уже повідомлялося раніше, перша партія металоконструкцій, призначених для центрального сегменту Арки першого підйому, була доставлена в Україну у першій половині березня цього року. Конструкції виготовлені на італійському заводі "Чимолаі". Усього для будівництва арочної конструкції НБК в Україну буде ввезено більше 20 000 тонн металоконструкцій.
Монтаж Арки розпочато на спеціальній платформі, побудованій для цього в локальній зоні об'єкта "Укриття".

Нагадаємо, що Новий безпечний конфайнмент - це багатофункціональний комплекс для перетворення об'єкта " Укриття" в екологічно безпечну систему. До його складу входить основна споруда, яка включає арочну конструкцію, проліт якої в напрямі північ-південь складає 257,44 м, висота 108,39 м, довжина 150 м, фундаменти, західну і східну торцеві стіни, необхідні забезпечуючі та допоміжні системи; технологічний корпус, який включає ділянки дезактивації, фрагментації і упакування, саншлюзи, майстерні та інші технологічні приміщення; а також допоміжні споруди. Безпечний конфайнмент у вигляді багатофункціонального об'єкта з терміном служби 100 років у майбутньому дасть можливість здійснити вилучення паливовмісних матеріалів, їх кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.