Міжнародні проекти на майданчику Чорнобильської АЕС. Що нового?

Друк

Для забезпечення робіт щодо зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему на майданчику ЧАЕС реалізуються ряд міжнародних проектів, з докладною інформацією про які ви можете ознайомитися на нашому сайті. Більшість з них знаходяться на завершальній стадії, деякі – тільки на початку шляху. Пропонуємо Вашій увазі короткий огляд сьогоднішнього стану реалізації міжнародних проектів.

План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» (ПЗУ)
Проект фінансується з  Чорнобильського фонду «Укриття».
Сьогодні головна увага зосереджена на роботах із будівництва нового безпечного конфайнмента. Виходячи з обсягу робіт за контрактом Підрядник (NOVARKA) запропонував розділити їх на шість ліцензійних пакетів (ЛП). Роботи за двома із них, а саме очищення майданчика будівництва та роботи із влаштування траншей, котлованів, фундаментів підйомних веж, робочої платформи для монтажу арки, завершено.
Проект фундаментів арки в зоні монтажу та насування знаходиться в стадії завершення. Ліцензійний пакет основної споруди (ЛП-5), що включає фундаменти, металоконструкції, обшивку та технологічну споруду був затверджений у грудні 2011 року. Зараз тривають роботи над ліцензійним пакетом ЛП-6, який передбачає інтеграцію всього проекту НБК.
26 квітня 2012 року, у день 26-ї річниці аварії на ЧАЕС, розпочались роботи із монтажу конструкцій арки.
Завершення будівництва НБК очікується у 2015 році. Після цього розпочнеться не менш важливий етап, пов’язаний з демонтажем старого «Укриття» та вилученням і захороненням ПВМ. Передбачається важка й напружена робота, до якої потрібно ретельно готуватися. Вона розрахована на довгий період часу і пов’язана з великими фінансовими витратами.

Проект “Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2)”
Проект фінансується з Рахунку ядерної безпеки (РЯБ) і ведеться компанією “Holtec International”, США.
Сьогодні відпрацьоване ядерне паливо та відпрацьовані додаткові поглиначі на Чорнобильській АЕС зберігаються у СВЯП-1, що є сховищем мокрого типу і не призначене для довготривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива. Будівництво СВЯП-2 сухого типу дозволить вирішити проблему довготривалого (протягом 100 років) зберігання відпрацьованого ядерного палива.
Відповідно до умов контракту проект реалізується у два етапи  – проектування та будівництво. Перший етап завершено у червні 2010 року. З лютого 2011 року реалізується другий етап робіт, що включає постачання матеріалів і обладнання, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, супровід отримання дозволу на введення в експлуатацію СВЯП-2. Завершення активної фази робіт за контрактом планується у 2015 році.

Проект “Будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ)”
Будівництво фінансується з Рахунку ядерної безпеки (РЯБ).
ЗПРРВ призначений для переробки рідких радіоактивних відходів, накопичених за час експлуатації та тих, що утворились в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних РРВ об’єкта «Укриття».
У липні 2007 на Асамблеї країн-донорів РЯБ було прийнято рішення щодо подальшого фінансування та процедури завершення ЗПРРВ. Всі роботи, необхідні для завершення проекту ЗПРРВ, були поділені на 4 пакети. Станом на кінець 1 кварталу 2012 року завершено усі тендерні процедури за пакетами та укладено необхідні для завершення ЗПРРВ контракти. Введення в експлуатацію ЗПРРВ планується  у 2012 році.

Проект “Будівництво промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС” (ПКПТРВ)
ПКПТРВ побудований за рахунок Європейської Комісії. Об’єкт завершено та прийнято державною приймальною комісією у квітні 2009 року.
Зараз на об’єкті триває робота із «гарячих» випробувань та із усунення Підрядником, компанією NUKEM, зауважень, що перешкоджають початку робіт з реальними РАВ, та дефектів по гарантійних зобов'язаннях.

Проект “Комплекс з виробництва металевих бочок та залізобетонних контейнерів для зберігання радіоактивних відходів ЧАЕС” (УВМБтаЗК)
Комплекс побудований за рахунок Європейської Комісії. Він відноситься до інфраструктури, що є необхідною для зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації, та буде забезпечувати створення упаковок для безпечного поводження з радіоактивними відходами.
Всі роботи завершено, триває період гарантійної експлуатації.

 

Проект “Модернізація виробничих потужностей для подрібнення довгомірних відходів на Чорнобильській АЕС”
Створення установки фінансується за рахунок Європейської Комісії.
Головна мета робіт - створення установки для переробки високоактивних спецвиробів, що знаходяться в центральних залах блоків № 1,2,3. Установка буде здійснювати операції з подрібнення, сортування та розміщення фрагментів в первинну упаковку. Підрядник – компанія АМЕК, Великобританія. Роботи знаходяться на стадії завершення проектування. Їх завершення планується у 2014 році.

Проект “Система інформаційної підтримки зняття з експлуатації для Чорнобильської АЕС”
Створення Системи інформаційної підтримки зняття з експлуатації фінансується за рахунок Європейської Комісії, підрядник - компанія Energiewerke Nord GmbH, Німеччина.
Впровадження даного проекту викликано необхідністю збереження та актуалізації інформації, яка отримується протягом реалізації етапів припинення і зняття з експлуатації блоків ЧАЕС. Реалізація проекту дозволить вибирати найбільш оптимальні організаційні і технічні рішення зі зняття з експлуатації; забезпечити підтримку при плануванні робіт із ЗЕ; збереження та актуалізацію інформації, отриманої на всіх етапах ЗЕ.
Роботи за контрактом завершено, розпочався етап гарантійної експлуатації.