Пожежно-тактичні навчання на ЧАЕС

Друк

22 травня на промисловому майданчику ДСП ЧАЕС відбулися пожежно-тактичні навчання з гасіння умовної пожежі на складі мазуту виробничо-опалювальної котельної (ВОК).
У навчаннях брали участь 13 одиниць техніки і понад 50 чоловік особового складу 1-ЗДПО по охороні ДСП ЧАЕС і 2-ЗДПО з охорони Чорнобильської зони безумовного відселення.
За сценарієм умовна пожежа на мазутному резервуарі №2 виникла в результаті вибуху суміші парів горючої рідини з повітрям у вільному об’ємі резервуара. В результаті вибуху сталося повне руйнування кришки резервуару з подальшим горінням мазуту по всій площі дзеркала резервуару (408 кв.м). Під дією теплового потоку від резервуару, що горить, склалася загроза розповсюдження пожежі на сусідній резервуар.
Гасіння проводилося за допомогою піни з одночасним охолодженням водою палаючого і сусіднього резервуару.
Ця умовна пожежа згідно класифікації відноситься до особливо складних, тому до її гасіння була залучена максимальна кількість техніки і особового складу.
На території Чорнобильської АЕС відповідно до планів, затверджених МНС, щорічно проводяться навчання з відпрацювання навичок аварійно-рятувальних заходів при виникненні надзвичайних ситуацій. Передбачається, що у вересні 2012 року у таких навчаннях візьме участь пожежна бригада зі Словаччини.