Надзвичайна пригода на залізниці

Друк

Повідомлення про те, що в електропотязі № 910, що слідував за маршрутом «Семиходи-Славутич», виникла пожежа, надійшло до начальника зміни (НЗС) №1 Чорнобильської АЕС Андрію Гусєву 10 листопада, о 20 годині 55 хвилин. НЗС зміни №2 Сергій Маклюк, що зателефонував по мобільному телефону, був вкрай лаконічним: «Пожежа у вагоні №2. Електропотяг зупинено приблизно в 1 кілометрові від залізничного моста через Прип’ять. Люди евакуюються. Є потерпілі. В державну пожежно-рятувальну частину №2 повідомлено».
Протягом наступних десяти хвилин інформація про надзвичайну подію була доведена до керівництва Чорнобильської АЕС, диспетчера ділянки колії (м. Київ), диспетчера Державного агентства з управління зоною відчуження, віддано команди на виїзд до міста зупинки потягу пожежних команд та машин «швидкої допомоги.
Пожежні команди та машини «швидкої допомоги» прибули до потягу о 21 годині 45 хвилин. До того часу вогонь вже було погашено бригадою потягу. В результаті огляду місця загоряння та опитування свідків пригоди у спеціалістів пожежно-рятувальної служби склалося однозначна думка про причини того, що трапилось: через коротке замикання у високовольтній шафі вагона стався вибух, що перейшов у пожежу.
Внаслідок НП постраждали дві людини – прапорщик та старшина військової частини №3041, що здійснює охорону Чорнобильської АЕС. У одного з постраждалих – опіки 1-го та 2-го ступеню обличчя та кистей рук, у іншого – забиття гомілки. До прибуття «швидкої допомоги» обидва постраждалих знаходились під наглядом працівників медпункту ЧАЕС, що поверталися після чергування тим же потягом додому.
О 22 годині 20 хвилин здатність електропотягу до руху було відновлено. Начальник 2ДПСЧ надав дозвіл продовжити рух за маршрутом. Постраждалі у супроводі працівників медпункту були доставлені в Славутич. Тут вони знову були оглянути медиками. Оскільки нічого, що загрожувало здоров’ю та життю працівників виявлено не було, а крім того, обидва – мешканці Чернігова – їм було рекомендовано пройти обстеження та при необхідності – лікування за місцем проживання
Згідно інформації, що була отримана у Славутицькій міській прокуратурі, в даний час вирішується питання стосовного того, хто буде проводити розслідування даної НП.