Брифінг для ЗМІ

Друк

27 листопада 2012 на майданчику Чорнобильської АЕС відбулася нарада вищого керівництва Чорнобильського фонду «Укриття», в якому взяли участь керівники ЄБРР, ГУП ПЗУ, консорціуму НОВАРКА, Агентства з управління зоною відчуження та ДСП ЧАЕС.

Так само в цей день ЄБРР разом з ДСП ЧАЕС було організовано візит на майданчик ЧАЕС представників вітчизняних і зарубіжних ЗМІ, метою якого було інформувати світову спільноту про прогрес в реалізації проекту будівництва Нового безпечного конфайнмента.

 

24 листопада 2012 року на майданчику об'єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС був виконаний перший підйом східної частині Арки вагою 5300 тонн на 22 метри. Всього таких підйомів буде три, і після виконання останнього з них конструкції Арки займуть своє проектне положення. Після цього східна частина буде зсунута у бік «Укриття» в зону очікування, а на звільненому майданчику почнеться монтаж західної частині. Готові частини будуть з'єднані між собою і насунуті на ОУ. У повністю зібраному стані новий безпечний конфайнмент буде мати довжину 257 метрів, ширину 164 метра, висоту 110 метрів і вагу 29 тисяч тонн.

Учасники наради вищого керівництва Чорнобильського фонду «Укриття» та представники ЗМІ відвідали зону монтажу Арки, після чого відбувся брифінг для преси.

Голова Агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша підкреслив важливість першого підйому Арки:
- Успішна реалізація проекту будівництва нового безпечного конфайнмента дозволить значно знизити ризик подальшого радіоактивного забруднення, а також забезпечить обладнання та умови для рішення завдань, пов'язаних з тривалим процесом виведення з експлуатації об'єкта «Укриття» та демонтажу його конструкцій.
Він також запевнив, що завершити будівництво НБК планується в 2015 році.

Як зазначив під час брифінгу директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак, відвідування майданчика справило на нього велике враження обсягом і якістю виконаної роботи. Він висловив подяку за виконану роботу генеральному директору ДСП ЧАЕС Ігорю Грамоткіну, директору ГУП ПЗУ Лоріну Додду, представнику підрядника і директору Проекту («Новарка») Ніколя Каю, а також українським органам влади.
- Я із задоволенням повідомлю про поточний стан робіт на засіданні Асамблеї донорів, яке відбудеться найближчим часом у Лондоні. Загальна кількість вкладників у Чорнобильську програму вже перевищує сорок. Ми скористаємося можливостю і подякуємо країнам-донорам і акціонерам ЄБРР за ті вельми вагомі внески, які вони зробили у вирішення чорнобильської проблеми. Всім нам необхідно докладати зусиль, щоб виконати поставлені завдання у встановлені терміни і в рамках виділених для цього коштів. Я хочу підкреслити, що поділяю оптимізм моїх колег і впевнений: цей проект може бути доведений і буде доведений до свого завершення.

На реалізацію Плану здійснення заходів на об'єкті «Укриття» з Чорнобильського фонду «Укриття» буде виділено близько 1,54 млрд. євро. Приблизно дві третини цієї суми складе вартість нового безпечного конфайнмента. ЄБРР виконує функції адміністратора Чорнобильського фонду «Укриття», який був заснований в грудні 1997 р. країнами «Великої сімки» та іншими країнами-донорами з метою допомогти Україні у перетворенні існуючого саркофага ЧАЕС в екологічно безпечну і стабільну систему. З 2009 р. одним з найбільших вкладників чорнобильських фондів є ЄБРР, який оголосив внески в розмірі 325 млн. євро на реалізацію проектів на ЧАЕС.