Цей день в історії Чорнобильської АЕС

Друк

Сьогодні виповнюється 26 років з дня прийняття в технічну експлуатацію об’єкту «Укриття», побудованого над зруйнованим запроектною аварією 4-м енергоблоком ЧАЕС. 30 листопада 1986 року було підписано Акт Державної комісії про приймання законсервованого блоку №4 Чорнобильської АЕС на технічне обслуговування.

Аварія, що сталася на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 р., за своїми масштабами та наслідками виявилась найбільшою та найтяжчою катастрофою в історії атомної енергетики. Вибухом було зруйновано активну зону реактора, знищені захисні бар’єри та системи безпеки. За характером протікання процесів руйнування 4-го блоку та за значимістю наслідків аварія відноситься до 7 рівня за міжнародною шкалою ядерних подій (INES).
Будівництво об’єкту «Укриття» було розпочато після того, як 22 трваня 1986 року, Державною комісією було прийнято рішення щодо довготривалої консервації четвертого блоку ЧАЕС з метою запобігання виходу радіонуклідів до навколишнього середовища та зменшення радіаційного впливу на промисловому майданчику ЧАЕС.
У стислі терміни було опрацьовано вісімнадцять варіантів проекту майбутнього «Укриття». Обрано той, що у максимальній мірі використовував конструкції зруйнованого блоку. Безпосередньо у будівельних роботах взяло участь 90 тисяч людей. Всього до робіт з ліквідації наслідків аварії протягом 1986 – 1987 років в зоні ЧАЕС були задіяні біля 200 тисяч людей. На будівництво «Укриття» пішло 400 тисяч кубічних метрів бетонної суміші та 7000 тонн металоконструкцій.
Об’єкт було збудовано всього за 206 діб. Це дозволило у найкоротші терміни обмежити негативний вплив зруйнованого блоку на навколишнє середовище, провести роботи з відновлення та введення в експлуатацію блоків № 1 и 2 ЧАЕС у тому ж році.