Завершено роботи в рамках першого пускового комплексу за контрактом «Реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Прип’ять»

Друк

Акт про прийняття об’єкту в експлуатацію було підписано 6 грудня 2012 року після завершення індивідуальних та комплексних випробувань систем та обладнання.

Основною метою реконструкції КОС є забезпечення очистки господарсько-побутових стоків від адміністративних та виробничих будівель та споруд Чорнобильської АЕС, об’єктів ПЗЗ, а також підприємств, що розташовані на прилеглих до майданчика територіях. До складу першого пускового комплексу входять виробнича будівля, мулові майданчики, приймальна камера, водовимірювальний лоток, пісковка, розподільча камера первинних відстійників, первинний відстійник та мулоперегноювач, дренажна насосна, будівля решіток, піскові майданчики, зовнішні мережі та технологічні трубопроводи.

Як підкреслив керівник проектів та програм ГУП ПЗЗ Віктор Поповський, доля у даного об’єкту була достатньо не простою. Спочатку він входив до складу проектів ПЗЗ та мав вирішувати достатньо вузьконаправлені завдання, а саме забезпечувати очистку стоків об’єкту «Укриття». Для очистки стоків ЧАЕС передбачалось побудувати окремі очисні споруди. Пізніше було прийнято рішення реконструювати старі КОС міста Прип’ять та використовувати їх для очистки стоків ЧАЕС та ОУ. На думку спеціалістів, реконструювати окремі об’єкти нерідко складніше, ніж побудувати аналогічні нові. В той же час, робочий проект пройшов комплексну державну експертизу та на підставі висновку ДП «Укрбудекспертиза» був рекомендований для затвердження.

7 листопада 2011 року між ДСП ЧАЕС та ТОВ «Буденергомонтаж» було укладено контракт на реконструкцію КОС. 11 з половиною місяців потому будівництво – на чотири місяці раніше контрактного терміну – було завершено и почала свою роботу приймальна комісія.